Etiketter

, ,

hogrev-m-aioli

Visst är det hopplöst med alla de där A-människorna som gör allting rätt. De tränar och går på extrakurser för att lära sig mer på jobbet; de använder både tandtråd och tandpetare – och när de går till tandhygienisten så kommer de tillbaka och berättar om hur mycket beröm de fick.

Och så planerar de maten: LCHF och tallriksmodeller; grönsaker och veckans alla matlådor tillverkade redan på söndagsförmiddagen…

Men nu är jag där själv. Jag tänker tala om hur smart det är att förbereda maten. Ena dagen långkokar man en bit högrev och gör en middag med kött, aioli och wokade juliennegrönsaker (tunt skurna grönsaker). Och dagen efter har man en soppa med buljong, kött och linser som bara behöver värmas.

Ja, jag vet att det låter odrägligt. Men skulle du tycka att det blir för mycket så kan du titta på fotot här ovan.  Mycket kan man säga om långkokt högrev – men vackert, det är det inte.

Eller också är jag inte tillräckligt mycket A-människa för att få till en snygg bild med köttet…

Det här behövs till 3 personer (dag 1):
800 g högrev (en del av köttet sparas till dag 2)
vatten så att det täcker köttet
2 gula lökar, skalade
2 morötter, skalade
4 vitlöksklyftor, skalade
2 lagerblad
salt & svartpeppar
ett knippe timjan + timjan att strö över

Juliennegrönsaker
Ta tex 2 morötter, 2 små palsternackor och en bit rotselleri
Eller välj något annat du gillar, t ex svamp, squash och paprika
olivolja
salt & svartpeppar

Aioli
recept hittar du här

Gör så här:
Skölj köttet om det har varit förpackat – för att få bort köttsaft som runnit ut. Lägg det i en gryta och täck med vatten. Låt köttet koka upp, skumma bort all grått skum som bildas. Lägg i lök, morot, vitlök och lagerblad. I med en bunt timjan ihopbundet med ett bomullssnöre. Salta (men smaka dig fram, 2 tsk är kanske lagom) & dra några rejäla varv med svartpepparkvarnen.

Låt allt koka tills köttet är supermört. Det tar ca 2 timmar. (Under tiden kan man rasta hunden, leka med barnen eller bara sitta och lukta på de goda dofter som sprider sig i köket.)

Ta upp köttet och försök skära i skivor. (Det är ganska svårt eftersom köttet är så mört). Men se till att spara en tredjedel av köttet till nästa middag. Sila av grönsakerna och spar buljongen till en annan dag. Men ta med ca 1 dl som sky till köttet. Strö över lite hackad timjan.

Gör aiolin och fixa grönsakerna under tiden köttet kokar. Skala rotfrukterna och skär i strimlor, stora som grova tändstickor ungefär. Woka eller stek grönsakerna i olja. Krydda med salt & svartpeppar.

Dag 2 tärnar du köttet, värmer det i buljongen tillsammans med färdigkokta linser, egna eller från en fyrkantig box från affären.

Och se där: en middag klar på 10 minuter för någon av alla de dagar när allt bara måste gå så snabbt.