Etiketter

, , ,

lax m bourbonglaze

I många år prenumererade jag på Allt om Mat, men till slut gav jag upp. Det kändes som om journalisterna aldrig hade en kul dag på jobbet. Bara som om de skulle hitta på ännu en maträtt som de inte trodde på.

Dessutom verkade all mat vara tänkt för en 62-årig kvinna i Saltsjöbaden som skulle bjuda på fin – men ängslig – middag.

Men jag har börjat kika i tidningen igen. Det är ännu så länge ett skakigt förhållande – tidningen kommer i brevlådan och jag läser – men jag tror vi kan bli ett par igen.

Nu har jag inspirerats av AoM:s laxrecept. Jag har grejat runt lite med smakerna, men grundidén kommer från tidningen.

En sak har jag helt ändrat: Jag har gjort portionerna större, för de verkar fortfarande vara avpassade för 62-åriga kvinnor.

Det här behövs till 3 personer:
600 g lax med skinnet kvar
salt & svartpeppar

Bourbonglaze
1 msk bourbon eller annan whisky
1 msk ketjap manis
1 dryg msk honung
salt & svartpeppar

Dilltzatziki
½ gurka, sköljd och grovriven
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 liten knippa dill, sköljd och hackad
ganska mycket salt & svartpeppar

Gör så här:
Tänd grillen, blanda ihop bourbon, ketjap manis, honung och kryddor. Pensla fisken med glazen. Salta & peppra lite extra. Lägg folie på grillgallret och laxen på folien. På med locket och grilla tills fisken är färdig, tar kanske en 10 – 12 minuter.

Blanda ihop riven gurka med yoghurt och dill. Salta & peppra ganska mycket, annars blir det för mesigt.

Det här är fina, milda smaker. Men laxen skulle klara lite högre smaksättning, så nästa gång jag ger mig på den här fisken tror jag den får ligga och marinera en timme innan den hamnar på grillen.