Etiketter

, , , ,

sallad m morötter rödbetor & chevre

När det är dags för middag i sommarstugan tar man gärna en sväng förbi örtkryddorna på södergaveln där timjan och oregano har övervintrat. Örtkryddorna får hänga med när sallad blandas med rödbetor, morötter och chèvre.

I botten ligger kokt matvete och i dressingen finns lite honung. Det blir en skördesallad där sötma möter lite syra – och ett möte mellan rostade rotsaker och mjuk chèvre.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
600 g rödbetor
6 knippmorötter
250 g körsbärstomater
olivolja
salt & svartpeppar
200 – 250 g chèvre
1 liten näve timjan och oregano

1 påse blandad sallad

3 dl okokt matvete

Dressing
4 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 msk honung
ev 1 msk vatten
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och halvera tomaterna. Skrapa morötterna och skär dem i kvartar på längden. Skala rödbetorna med en potatisskalare och skär dem i ganska tunna klyftor. Lägg allt i en oljad ugnsform eller långpanna. På med salt, svartpeppar & några droppar olivolja. Kör i ugnen tills de är genombakade men fortfarande al dente. Det kan ta allt mellan 25 och 45 minuter beroende på rotsakernas storlek och ålder. Toppa med lite hackade örtkryddor på slutet.

Koka matvetet på det sätt som förpackningen anger. Blanda ihop olja, vinäger, honung samt salt & svartpeppar till en dressing. Skär chèvre i mindre delar

Lägg allt på ett stort fat. Börja med matvetet. Lägg på sallad och grönsaker, toppa med chèvre och häll dressingen över.

Jag är inte så mycket för dieter. Okej då, om jag ska vara uppriktig så skiter jag i 5:2, LCHF och paleo. Men det finns vissa saker jag tror är nyttigt och bra att äta. Grönsaker och baljväxter, linser och hela matkorn tror jag på. Det skapar en bra mättnad som håller i sig länge.

Kanske läge att ska skapa Vin-mat-Alsace-metoden: Lev väl och ät gott, gärna med gott om grönsaker och baljväxter. En biff, lite vin och god ost när det passar…

Någon som hänger med på den dieten?