Etiketter

, , ,

fredagspasta m chèvre o spenat

Känner du igen texten från Nationsteaterns ”På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är…”?

I så fall har du kommit en bit genom livet, i alla fall om du minns när de spelade den på 70-talet. Och då är chansen hyfsat stor att det är dags för en uppdatering av texten.

Kanske passar det bättre med: På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är trött.

Just i det läget – när det är fredag och man är trött – är det bra med en enkel, men smakrik fredagspasta. Ja, och så ett glas rödvin, såklart.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
250 g spenat (bladspenat)
lite olivolja
1 dl crème fraiche, 34 %
1 dl mjöl (eller ytterligare 1 dl crème fraiche)
100 g chèvre
1 liten näve valnötter (om man vill)
salt & svartpeppar

Och en pastasort som du gillar

Gör så här:
Fräs spenat i lite olja tills all vätska har kokat in. Häll i crème fraiche och mjölk, och koka såsen ett par minuter. Lägg i chèvre skuren i mindre bitar. Värm så osten smälter. Mosa ev lite med gaffel. I med de hackade valnötterna och låt allt bli varmt. Klart.

Ja, man måste koka pastan såklart…

Den som säger att fett inte är gott, den ljuger. Pasta med chèvre, spenat & valnötter blir godare med bara crème fraiche. Men det tar emot i mellanmjölkstarmen att hälla i 2 dl fet crème fraiche och toppa anrättningen med 100 g chèvre…

Fast det klart. Om man tar bort pastan så kan man ju säga att man tillfälligt gått över till LCHF.

Men hacka gärna valnötterna ganska smått, och ta inte för många. Den lite bittra smaken i nötterna tar annars gärna över anrättningen alltför mycket.

Vi drack ett glas rött vin till maten, en vanlig Les Dauphins från Rhône-dalen. Men testa gärna med en Sauvignon Blanc. Det är en fantastisk druva till getosten, som jag tror skulle passa riktigt bra även här.