Etiketter

, , ,

marockanska lammburgare

Lammfärs kryddat med spiskummin, vitlök, kanel och kardemumma – men bara lite av den starka chilipastan harissa. Det ger saftiga burgare med hög smak. Inte chilihetta, utan fyllig, rund smak.

Hade vi haft mer tid, så hade vi lagt burgarna på grillen. Nu fick de en tur i stekpannan istället. På tallriken fick de sällskap av klyftpotatis, Kikärtstagine och turkisk yoghurt.

Det här behövs till 3 personer:
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor, skalade
2 tsk spiskummin
1 tsk harissa
½ tsk paprikapulver
½ tsk kardemumma
½ tsk malen kanel
1 tsk salt

Gör så här:
Blanda färsen med kryddorna, pressa ner vitlöken. (Använd en stor trägaffel för att blanda – eller gör som Hustrun: kör med fingrarna.) Forma 3 stora burgare eller 6 små.

(Provstek gärna lite av färsen. Kanske vill du ha burgarna hetare…)

Stek i olivolja tills de är nästan helt genomstekta. Då känns de ganska stumma när man petar på dem med ett finger. Eller lägg dem i ett halster och kör dem på grillen.

Okej, jag är inte helt säker på att de här lammburgarna brukar lagas på gasspisarna i Casablanca – så mycket kan jag inte om marockansk mat. Men jag har sett liknande kryddblandningar till helt kött, och tyckte det kunde vara värt att testa på burgare.

Däremot har jag svårt för dem som ska laga nordafrikansk mat och gör det på fläskkött. (Recept finns på nätet.) Hallå, liksom. Har ni glömt att marockaner är muslimer.