Etiketter

, , ,

oxrulader m bacon & björnbär

Vad åt man till söndagsmiddag för 50 – 60 år sedan? Du vet när Vällingby och Kortedala var nya förorter och det fortfarande fanns hemmafruar. När man drömde om att äntligen få råd att köpa bil och en resa till Mallorca var något oerhört exotisk…

Chansen är hyfsat stor att en och annan familj satte fram oxrullader. Ibland tillsammans med potatismos, men alltid med den obligatoriska saltgurkan.

Den saltade gurkan har jag aldrig förstått mig på. Men oxrullader är spännande, så jag testade rullader med björnbär, lök & bacon. Såsen är gjord på rödvin, buljong och crème fraiche. Och potatismoset bytte jag ut mot blomkålspuré.

Det här är ny mat som ändå följer upptrampade stigar.

Det här behövs till 4 personer:
650 g lövbiff
olivolja
salt & svartpeppar
1 pkt tärnad bacon (140 g)
2 schalottenlökar
125 g björnbär
2,5 dl vatten
1 dl rött vin, inte alltför strävt
1 dl crème fraiche, 34 %
4 tsk fransk senap
1,5 tsk majsena/majsstärkelse
några droppar kinesisk soja

Blomkålspuré
500 g blomkål
ca 7 dl kycklingbuljong (vatten + tärning eller fond)
drygt 1 dl kokspad
drygt 1 dl crème fraiche
salt & vitpeppar

Gör så här:
Hacka schalottenlöken. Lägg lövbiffen på plastfolie och banka/tryck ut skivorna så att de blir större. Salta & svartpeppra.

Fräs bacon tills det är nästan knaprigt. Lägg ner löken och fräs en stund till.

Blanda lök, bacon och björnbär till fyllning. Lägg en klick på varje lövbiff (i mitten men ganska nära den bredare änden). Vik in sidorna på lövbiffarna, rulla ihop dem och fäst med en tandpetare.

Bryn ruladerna runt om i olivolja. Använd en tjockbottnad gryta eller en traktörpanna. Häll på vattnet och låt ruladerna koka 20 minuter på ganska svag värme.

Häll på vin, crème fraiche och senap. Låt grytan koka 5 minuter utan lock. Rör ut majstärkelse i lite vatten. Häll i och koka ett par minuter. Smaka av med kinesisk soja.

Blomkålspuré
Skär blomkålen i mindre bitar. Koka i hönsbuljong tills blomkålen är mjuk.

Häll av kokvattnet, men spara det. Mixa blomkålen med crème fraiche & kokspad. Salta & vitpeppra. Häll tillbaka i grytan och värm upp.

Vi åt oxruladerna med klyftpotatis och sugar snaps. Till drack vi en flaska Guigal Chateauneuf-du-Pape.

Ingen saknade saltgurkan.