Etiketter

petit chablis

Om det skulle finnas någon kvar av det utdöende släktet som ogillar Chardonnayviner efter att ha druckit australiska tutti-frutti-bomber, så ta en sväng över Chablis. Det är rent, fräscht, och rent ut sagt förbannat gott. Köper man de lite mindre dyra vinerna, Petit Chablis, så kommer man nästan helskinnad ut från Bolaget.

Petit Chablis från kooperativet La Chablisienne är inget undantag. Visserligen får man punga ut med 113 kronor, men i utbyte får man ett fantastiskt användbart matvin. Lukten är klart trevlig med lite mineral, päron och melon. Smaken är sympatiskt citrusartad, men tonerna av päron och melon hänger med in i munnen. Det är fräsch, friskt och fruktigt.

Vi delade på en flaska till ugnsbakad lax med citronhollandaise. Det var ett lyckat äktenskap; citronen i hollandaisen kände igen sin citruskompis i vinet – och smörsmaken rundade av vinet så att det var redo att möta laxen.

Ja, det var gott.

Och nej, det blev ingenting kvar varken på faten eller i flaskan.