Etiketter

, , ,

långkokt revben med vita bönor

Husmanskost är mat med ingredienser som passar fantastiskt bra ihop – trots att det inte låter så om man beskriver rätterna. Ta ”Ägg med majonnäs” som exempel. Tänk dig den kock som skulle sälja in det första gången.

– Ja, alltså hmmm. Man tar lite äggula som man blandar med olja och så lägger man det på ett hårdkokt ägg.

Någon som tror att han lyckades sälja in det?

I den här rätten har jag tagit sydfransk husmanskost – tomater, vin, vita bönor, timjan och vitlök – och kombinerat det med revbensspjäll som fått koka i 2,5 timmar. Ur grytan kommer tomatsåsen med ett smältande mört och saftigt kött.

Jag ska väl inte påstå att jag skapat en ny ”Ägg med majonnäs”, men sydfranskt är det, mustigt är det – och faktiskt, en slags husmanskost är det.

Det här behövs till 5 personer:
1,1 kg tjocka revben
olivolja
salt & svartpeppar
2 gula lökar
3 + 1 skalade vitlöksklyftor
2 chili, spansk peppar
1 pkt bacontärningar
2 msk tomatpuré
1,5 dl kokspad från de vita bönorna
2 dl + några droppar rött vin
2 burkar hela tomater
2 lagerblad
bouquet garni med en ganska stor bunt timjan och persilja
7,5 dl kokta vita bönor

Gör så här:
Börja med att blötlägga 3 dl vita bönor. (Det ger ungefär 7,5 kokta). Koka dem enligt anvisningar på paketet, men ta med gul lök, vitlöksklyfta och torkad timjan.

Skala och skiva gul lök. Halvera, kärna ur och strimla chili. Skär revbenen i stora grytbitar.

Fräs bacontärningar i en gryta. Ta upp dem. Häll i lite olivolja och bryn revbenen ganska ordentligt runt om. Krydda med salt & peppar. Ta upp revbenen.

Fräs löken utan att den tar färg. Låt tomatpuré fräsa med på slutet. Lägg ner revben och strimlad chili. Pressa i 3 vitlöksklyftor. Häll i vin och kokspad från de vita bönorna.

Klipp sönder tomaterna när de ligger kvar i burkarna (det är enklaste sättet). Bind ihop en bunt timjan och persilja med ett steksnöre till en bouquet garni. Häll i tomaterna i grytan. Lägg i timjan & persilja, plus lagerblad.

Koka upp och koka på svag värme. Lägg i bacontärningar och vita bönorna efter 2 timmar och koka sammanlagt i 2,5 timmar. Pressa i den sista vitlöksklyftan när det inte är så mycket koktid kvar. Smaka av med lite vin på slutet.

Både extra vitlök och lite mer vin höjer smaken flera grader.

Jag gjorde dubbel sats av den här grytan – vi hade bjudit nästan ett helt fotbollslag på middag. Det funkade bra eftersom grytan i stort sett skötte sig själv på spisen; den skickade bara runt fantastiska dofter i huset.

Vi åt pilaffris till de långkokta revbenen, men det funkar lika bra med bara rustikbaguette.