Etiketter

, , ,

torskrygg m bacon o parmesanmajonnäs

Torskrygg är en tacksam bit fisk. Lätt att lyckas med, lätt att gilla. Här får den sällskap av bacon och en pigg parmesanmajonnäs.

Till och med Hustrun – en inbiten majonnässkeptiker – gav tummen upp. Och jag håller med henne. En mild majjo där lite citron och fransk senap ger frisk syra – och parmesan fyllighet. Mums.

Det här behövs till 4 personer:
700 g torskrygg i portionsbitar
smör & olivolja
salt & vitpeppar

1 pkt bacontärningar (140 g)

Parmesanmajonnäs:
1 valnötsstor bit vitt bröd
1 msk vatten
1 msk pressad citronjuice
1 tsk fransk senap
2 äggulor
2 dl neutral olja
salt & svartpeppar
1 dl riven parmesan
2 msk crème fraiche – om man vill

Gör så här:
Börja med parmesanmajonnäsen. Blöt upp lite vitt bröd i kallt vatten och använd kylskåpskall äggula och olja så blir det lättare att göra majonnäsen.

Lägg brödet i en mixer/matberedare tillsammans med pressad citron, fransk senap och äggulor. Kör mixern på lågt varvtal. Börja med att droppa i lite olja. När allt binder kan man hälla i oljan i en tunn, tunn stråle medan mixern går runt.

Salta & svartpeppra. Häll i riven parmesan och kör ett par varv till. Smaka – se till att den runda majonnässmaken bryts av citron och senap.

Om man vill blandar man majjon med lite crème fraiche.

Stekt bacon knaprig och låt den rinna av på hushållspapper.

Stek torskryggen på medelvärme i smör & olivolja. Stek på bägge sidor, men inte för länge. Testa omden är färdig genom att trycka på den med ett finger. Den är klar när den skivar sig.

Vi åt torskryggen tillsammans med kokt potatis och sugar snaps. Inte mycket blev över… Men skulle det bli lite parmesanmajonnäs över är det ingen katastrof. Majjo är verkligen en höjdare på en macka med skivat ägg – och tillsammans med skaldjur!