Etiketter

fläskfilé fläskytterfilé

Nästan allt vin som köps i Sverige dricks upp inom 48 timmar. Det betyder att någon stressad människa rusar in på Bolaget på fredagseftermiddagen – gärna 10 minuter innan stängning – rycker åt sig ett par flaskor och skyndar vidare till Ica för att bunkra helgmaten.

Men frågan är vad man ska rycka åt sig där på Systemet. Ett standardråd är att titta på Cotes-du-Rhone-viner. Ofta välgjorda, ofta goda och prisvärda. Paralèlle 45 och Cotes-du-Rhone Guigal är utmärkta viner för ungefär en 100-lapp. Vill man komma lite billigare undan ska man flytta blicken lite till vänster och låta den landa på Pellerin Cotes-du-Rhone Reserve 2013.

Det är ett väl fungerande standardvin för 79 kronor. Funkar utmärkt till fredagsbiffen och köttgrytan. Det är gjort på över 50 procent syrah, men även grenache och mourdèvre. Lukten är trevlig med mörka bär och lite kryddighet – om man inte hatar syrahviner, för det luktar en del vitpeppar om vinet.

Smaken är varm, mörkfruktig och kryddig med lagom strävhet för köttet och grytan. Kort sagt, det är ett vin som funkar bra som kamrat på fredagskvällen.

Var det inte just detta du letade efter när snodde runt där på Systemet 10 minuter innan stängning?