Etiketter

,

la roche trouée

Om man kör nordväst ut från Béziers i södra Frankrike så kan man ta vägen bredvid floden Orb. Vita kalkstensklipper kantar den ganska branta flodravinen. Men floden i sig är grund och människor badar där på sommaren när Medelhavet är för kallt.

Just så var det för några år sedan. Vi var i Languedoc och tänkte att vi skulle passa på att leva strandliv vid Medelhavet, men den ende som badade var den då 13-årige sonen. Vattentemperaturen i badorterna längs havet stannade vissa dagar på 16 grader.

Men landskapet runt Orb var lätt att tycka om. Vi följde kalkstensklipporna och kom fram till den lilla vinstaden Saint-Chinian. Inne i staden var det marknad, utanför gick en kalkstensås med små vita toppar. På vinkooperativet bunkrade vi lite inför den långa och kalla Sverigevintern.

Saint-Chinian är huvudort i appellationen, vinområdet, med samma namn. Och som du anar har området skaffat sig en plats i mitt hjärta. Därför blev jag riktigt glad när jag såg att ett vin därifrån tagit sig in i Bolagets ordinarie sortiment.

Det är Domaine de La Roche Trouée 2012, 101 kronor på Systemet. Ett bussigt, trevligt vin med sydfransk värme. Lukten är djup med toner av fat och mörka bär. Vinet fyller munnen med mörk frukt och har tillräcklig ryggrad för att funka bra till maten – i vårt fall Provencalsk gryta med långkokt fläskkarré.

Det är gjort på en blandning av syrah, carignan och grenache, typiskt Sydfranskt alltså. Och vinet känns som ett typiskt vin i den nya, kvalitetsinriktade sydfranska stilen. Gott, trevligt och användbart, men kanske utan det där som gör att man blir huvudlöst förälskad.

Men kvällens häftigaste vin kom från den där resan för tre år sedan. Det var en flaska Esprit de Renaud de Valon 2008 från kooperativet i Saint-Chinian. Den flaskan har legat nere i källaren och väntat. Inte så att vi medvetet har sparat den, den har bara fått ligga där i fred fram till nu när vi korkade upp den.

När man sticker ner näsan i glaset är det en förförande lukt som möter. Mörk frukt, fat, viol och lite sötma. Det luktar helt enkelt gott. I munnen är det moget, fylligt, avrundat och med en liten, liten hint av just viol. Det är ett väldigt trevligt vin, gjort på samma druvor som La Roche Trouée. Men här har mourvèdre smugit sig in – och carignandruvorna har vuxit på mycket gamla stockar.

Den här gången blir jag förälskad på riktigt. Synd bara att det kostar 10 euro om man ska köpa en flaska av 2011 års årgång på kooperativet. Och synd att det så förbannat långt till Saint-Chinian.