Etiketter

danskt rågbröd

Danskt rågbröd är som bofinken – det kan se ut nästan hur fan som helst. En del är sötade, andra är kryddade, många innehåller rågkross & frön.

Det här brödet är ett kompakt rågbröd med ganska tydlig smak av surdeg. Lite som kompakt, osötad kavring. Dessutom är det lättbakat.

Hos Hustrun gjorde det ingen succé – kan bero på att hon inte gillar osötade rågsurdegsbröd…

Det här behövs för 2 bröd:
Dag 1, fördeg:
2 msk honung (eller mörk sirap)
1 dl vatten, ljummet
2 dl rågsurdeg (recept finns i länken)
2 dl rågmjöl (av fullkorn)

Dag 2, degen:
6 g jäst (ett åttondels paket)
5 dl vatten
fördegen från dagen innan
0,5 msk kinesisk soja
1 msk salt
10,5 dl rågmjöl (fullkorn)
4,5 dl vetemjöl

2 avlånga bakformar, 1,5 l
mjöl till bakformarna

Gör så här:
Dag 1:
Klicka ner honung i en bunke och häll i ljummet vatten (ska varken kännas varmt eller kallt när du sticker ner fingret i vattnet). Vispa ner mjöl och rågsurdeg. Täck med plastfolie och ställ bunken på hyfsat varm plats.

Dag 2:
Smula sönder jästen. Rör ner vatten så jästen löser sig. Häll i fördegen från dagen innan och soja. Häll i salt och mjölet, lite i taget. Rör med en träslev till en deg – alltså tills vätskan och mjölet ”sitter ihop”.

Smöra 2 bakformar. Klicka ner degen i formarna och jämna till degen i formarna. Ta en slickepott med lite vatten på, så funkar det.

Låt degen jäsa i ca 3 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta en gaffel och stick lite hål i brödens yta, så spricker de inte så mycket. Pensla på lite vatten. Grädda 1 timme. Känn gärna med en provsticka eller kniv, så att bröden inte är alltför kladdiga.

Det är ganska ovanligt att ha soja i rågbröd, men jag giller det. Bröden blir mörkare och får en lite ”knäckig” smak. Om man vill ha lite sötare och knäckigare bröd, så funkar det ut bra att dubbla mängderna honung och soja.

Men det ska vara rågmjöl – inte rågsikt – i bröden. Jag gillar Änglamarks rågmjöl, det är ekologiskt och inte så grovmalet som en del andra rågmjöl.