Etiketter

, , , , , , , ,

Maten i Provence bär tydligt släktskap med det italienska köket. I Provence heter det pistou – när man passerar Menton byter basilikaröran namn till pesto…

Soupe au pistou är traditionellt bonnakäk med ungefär lika många recept som det finns matlagare i Provence. Det här en enkel variant där burkbönor får ersätta de hemkokta – och en liten buljongtärning smugit sig ner för att göra soppan mustigare.

Vill man göra det ännu enklare så tar man färdigköpt pesto, men det är ganska synd för den här pistoun är klingande ren i smaken.

Bon appétit – nu börjar vi med soppan!

Det här behövs till 5 ganska hungriga personer:
10 cm purjolök, sköljd och skivad
olivolja
3 – 4 mjöliga potatisar, skalade och tärnade
salt & vitpeppar
1,75 l ganska svag buljong (vatten + 2 tärningar kyckling- eller grönsaksbuljong)
3 tomater, urkärnade och fintärnade
1 vitlöksklyfta, skalad
1 liten squash, tärnad
200 g gröna bönor (haricot vert)
1 burk vita naturella bönor, sköljda

Pistou
1 kruka basilika, bladen
2 dl finriven ost, gruyère eller parmesan
2 – 3 vitlöksklyftor, skalade
ca 1 dl olivolja

Gör så här:
Fräs purjon i en gryta tillsammans med olivolja. Krydda med salt & peppar. Riv eller pressa vitlöksklyftan. Lägg i potatis och buljong. Lägg i tärningar av urkärnade tomater. (Dela tomaterna och kläm ut kärnorna). Koka soppan i 30 minuter.

Lägg i den tärnade squashen. Koka ett par minuter. Lägg i gröna bönor och vita bönor. Koka ca 10 minuter eller tills alla grönsaker är färdiga.

Pistou
Grovhacka de plockade basilikabladen. Lägg dem i en mixer tillsammans med riven ost och riven eller pressad vitlök. Häll i olivoljan, lite i taget. Mixa till en finhackad röra.

Imorgon är det Mickelsmäss. På medeltiden firade man stort den här dagen – skörden var bärgad och lagren fyllda. Nutidens svenskar kanske inte ställer till stor fest på Mikaels namnsdag, men kanske blir det en Soupe au pistou för att hålla värmen.