Etiketter

, ,

bönor i tomatsås

15-åringen har blivit stor, i alla fall mycket större än han var tidigare. För några veckor sedan gick han ut nian och när vi var i sommarstugan skulle han firas. Det blev presenter och så fick han bestämma maten – svaret var givet: fläskytterfilé och pommes frites.

Till den gamla vanliga ytterfilén gjorde vi en bönröra med lite hetta från chili, värme från spiskummin och en aning sötma från tomater och lite, lite socker. Bönor i tomatsås funkar utmärkt till grillat kött, men blir också en bra ensamrätt med ris eller bara ett gott bröd.

Det här behövs till 4 – 6 personer:
4 knipplökar
2 chili, spansk peppar
4 vitlöksklyftor
olivolja
2 burkar körbärstomater (eller färska tomater)
2 burkar bönor (svarta, vita eller blandade)
salt & svartpeppar
ca ½ msk spiskummin
1 liten nypa socker
1 näve oregano

Gör så här:
Skala lök och vitlök. Skölj och kärna ur chilin. Hacka lök och chili. Fräs med olja i en gryta. Pressa ner vitlöksklyftorna. Krydda med salt, peppar och spiskummin.

Klipp sönder tomaterna direkt i burken. Häll ner dem i grytan. Koka i 15 minuter. Skölj bönorna, häll dem i tomatsåsen och koka ytterligare 5 – 10 minuter. Strimla oregano och lägg i den på slutet. Justera smaken med lite, lite socker.

flagga

 

Trots 15-åringens protester kom flaggan upp i den nya flaggstången. Man kan säga att det var ett utmärkt flaggväder den här veckan efter midsommar. Blåsten fick flaggan att smattra och snabbt torka upp efter regnen. Vädret påminde mer om första helgen i september än om midsommartid.