Etiketter

, , ,

pasta m stekt blomkål o broccoli

Grönsaker är fantastiskt gott – bara man inte slentriankokar dem. Här är blomkålen al dente-stekt med vitlöksklyftor. Broccolin är kokad och wokad – och av de småtrista broccolistjälkarna har det blivit en smakrik ”sås” med olivolja, salt, svartpeppar och lite kokspad.

Tillsammans blir det en överraskande pastarätt med hög smak – och olika konsistens.

Det här behövs till 4 personer:
1 litet blomkålshuvud
olivolja & smör
4 – 5 vitlöksklyftor
2 broccolistånd à 250 g
2 – 3 msk olivolja
2 – 3 msk kokvatten från broccolikoket
salt & svartpeppar
1 msk hackade blad från en timjanskruka

Pasta

Gör så här:
Skölj och broccolin. Dela den i buketter. Skär stammarna i mindre delar. Koka stammarna i saltat vatten tills de är mjuka, ca 5 minuter. Mixa stammarna med olivolja och lite av kokvattnet till en ”sås-crème”-konsistens. Krydda med salt & svartpeppar.

Koka broccolibuketterna i saltat vatten 1 – 2 minuter.

Skala vitlöksklyftorna, dela dem om de är stora. Skölj och ansa blomkålen. Skär den i ganska stora buketter.

Stek blomkålen i olivolja och smör tills den får färg och är al dente-mjuk, ca 5 minuter. Salta & svartpeppra. Lägg i vitlöken efter 1 – 2 minuter. Lägg i broccolin när 1 minut återstår, så att den blir varm och får lite smak. Blanda ner timjan på slutet.

Koka pastan.

Det där som jag skrev igår om blomkål till middag var inget skämt, utan ett försök att hitta fler vegetariska rätter att äta – och att variera pasta, som vi äter minst 3 gånger i veckan här hemma.

Inspirationen till den här rätten kommer från Pi Le och Sebastian Gibrand, två kockar som presenterar en ”Kålvariation med äpple och rostad mandel” i senaste numret av Buffé. Det är säkert en jättegod rätt, men ganska krånglig med friterad svartkål och en massa andra saker. Jag gjorde det lite enklare och så lade jag till pastan.