Etiketter

, , , ,

vildsvin i vin

Fylligt kött, rund gräddighet och lite pikant citron. Den här vildsvinsgrytan är förfinad husmanskost av bästa slag. Prova den, chansen att du blir besviken är väldigt liten. Men drick ett vitt, torrt vin med bra syra till maten. Rödvin funkar inte alls.

Den här vildsvinsgrytan är också som en karta över hur min favoritmat ser ut. Rustikt med kött, lök och svamp. Vin från Alsace och så en liten gnutta Italien i form av salvia.

Nu kör vi ut på Europavägen mot den goda maten.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
800 g grytbitar från vildsvin eller tamgris
olja och smör
salt & vitpeppar
2 – 3 gula lökar
1 rött äpple
3 vitlöksklyftor
1 ekologisk citron, rivet skal + saften
3 dl vitt, torrt vin med hög syra, t ex Riesling eller Sylvaner
500 g skogschampinjoner
3 dl vispgrädde
4 kvistar salvia

Gör så här:
Skala och skiva lök, äpple och vitlök. Bryn köttet i omgångar i olja och smör. Salta & vitpeppra. Låt lök och äpple steka med på slutet.

Lägg över i en gryta. Ta lite vatten i stekpannan och skrapa ner stekresterna i grytan. Häll på vin och citron. Koka tills köttet är mört.

Skölj eller torka av champinjonerna. Skär dem i knubbiga bitar. Stek i smör och olja. Salta & vitpeppra.

Ta upp köttet ur grytan. Mixa såsen med en stavmixer. Häll i grädden. Lägg ner svampen och salviakvistar. Koka såsen utan lock i 10 minuter, så att den reduceras och tjocknar lite. Lägg ner köttet så att det blir varmt.

Det här var en gryta som gjorde oss nöjda och glada. I glaset hade vi Riesling från Gérard Waegell. Syran i vinet samspelade fint med grytans syra och läckra smak av citronskal. Salvian fanns bara med som en hint om att Italien börjar där borta på andra sidan Alperna.

Men historien om det här vildsvinet i vin börjar inte alls i Centraleuropa. Man får i stället ta vägen till skogarna i norra Östergötland för att hitta ursprunget. Där ligger Gästgifvaregården i Tjällmo, och därifrån kommer originalreceptet. Sedan har jag stuvat runt lite bland ingredienserna, men det tror jag Gästgifvaregården förlåter mig.