Etiketter

, , , ,

Fläsklägg ugnsbakad

Tänk dig sydtysk husmanskost med fläsklägg (Schweinshaxe) och surkål. Dra den väster ut in i Alsace. Krydda med vin och timjan, lagerblad och persilja – då får du den här smakrika fläskläggen.

Efter mer än två timmar ugnen får du ett smältande mört kött, som nästan faller av benen. Smaken är fyllig efter intensiv kontakt med vin och örtkryddor. Utseendet är kanske inte det vackraste, men du förlåter läggen för det trista utseendet när du stoppar den i muggen, jag lovar.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
2 kg fläsklägg med ben, inte rimmad.
rapsolja & smör
salt, vitpeppar & torkad timjan
2 lökar, klyftade
3 dl Riesling
3 dl köttbuljong, vatten + tärning eller fond
1 knippe färsk timjan
1 knippe persiljekvistar
2 lagerblad

Gör så här:
Be att få läggen med benen knäckta/uppsågade om du handlar i en manuell köttdisk.
Sätt ugnen på 150 grader
Skölj läggen om det behövs. Skär ett rutmönster i svålen. Fräs med olja och smör i en stekgryta som tål att stå i ugnen. Krydda med salt, peppar och torkad timjan. Låt löken fräsa med på slutet. Lägg på lock och låt fräsa medan du fixar vin-buljongen.

Koka upp vinet tillsammans med buljong. Lägg i färsk timjan, persilja och lagerblad. Häll det över fläskläggen. Lägg på locket och skjut in grytan i ugnen i minst 2 timmar. Vänd då och då på fläskbenen.

Höj värmen till 225 grader. Ta av locket och baka fläskläggen 5 – 10 minuter på varje sida så att köttet får en fin stekyta.

Jag åt fläskläggen med Surkål som tillbehör, i glaset fanns Biecher Riesling. Det var en perfect match; det smakrika köttet fick skjuts av syra från surkål och vin.

Inspirationen till den här rätten kommer från två andra bloggare som också lagat fläsklägg, men på helt andra sätt. Maj-Britt Aagaard på Spiselandslaget gjorde Svin i vin med rött vin och vita bönor. Stefan på Bara mat… och lite till gjorde en Scheinshaxe med öl.

Testa gärna också deras recept, men byt i så fall ut drycken. Till Maj-Britts Svin i vin skulle jag testa ett fylligt och ”bussigt” rödvin, kanske Copertino eller Periquita. Till Stefans Scheinshaxe skulle jag dricka öl. I mitt glas skulle det bli tjeckisk pilsner, kanske Staropramen.