Etiketter

, , , , ,

ceasarsallad med fläskkött

Fräsch sallad, fläskkött och smakrik majonnäs-dressing. Den här Ceasarsalladen gjord på fläskkotlett funkar riktigt, riktigt bra en sommarkväll mitt i juli när livet har bäddat in sig i ett lugnare tempo.

Vi var så inbäddade i sommartempot, så maten blev inte klar förrän framåt 10 – och då blev det bråttom för att hinna fota innan skymningen lade sig helt.

Det här behövs till 2 personer:
300 g benfri fläskkotlett, fläskytterfilé eller färdigstrimlat fläskkött
2 – 4 skivor vitt surdegsbröd
större delen av en påse blandad sallad (150 g)
300 g goda, riktigt mogna tomater
2 små färska lökar, eller schalottenlökar
en ordentlig bit gurka
flagad parmesan
olivolja
salt & vitpeppar

Ceasardressing
2 sardellfiléer
1 äggula
0,5 msk vit balsamvinäger
1 liten vitlöksklyfta, skalad
0,75 dl olivolja
0,5 dl riven parmesan

Gör så här:
Skölj tomat och gurka, och skär dem i mindre bitar. Skala löken och skiva den tunt. Skär brödet i bitar.

Skär köttet i bitar och stek det i olivolja. Ta upp köttet. Stek brödet, krutongerna, i samma stekpanna till det blir lite knaprigt och får fin färg.

Lägg upp grönsakerna på ett fat. Toppa med kött och krutonger. Ta en osthyvel och flaga parmesan över salladen.

Ceasardressing
Se till att alla ingredienser har samma temperatur, så är det lättare att göra majonnäs. (I praktiken betyder det att man måste ta ut ägget en stund innan.)

Skär sardellerna i mindre bitar. Lägg sardeller, äggula och vit balsamvinäger i en skål. Pressa i vitlöken. Mixa med stavmixer, eller kör allt i en stor mixer. Häll i olivoljan, först droppvis – sedan kan man hälla lite snabbare.

Bland till sist ner parmesanen.

Vi åt & njöt. Jag trodde att jag den här gången skulle få skriva att maten var god, men att hustrun inte riktigt gillade den. Men så blev det inte. Hustrun åt och gillade maten – trots att den innehöll både majonnäs och sardeller.

Frågan är hur jag ska göra framöver. Å ena sidan blir det lite tjatigt att jämt tala om att hustrun uppskattar maten – å andra sidan känns det lite elakt att leta upp rätter som hon inte gillar.

Dem får jag väl spara tills hon är ute och reser…