Etiketter

, , , ,

Åskan mullrade runt omkring – och regnet droppade en bit bort, men inte en enda droppe kom i huvudet på mig på lördagskvällen… Och det var tur, för pysslet med grillen lyckades bra. Först grillade jag fläskytterfilén rakt över glöden, sedan penslade jag på glazen och lät köttet grillas färdigt på lägre temperatur.

Gott? Ja, grillad fläskytterfilé med sweet chili-glaze är en kryddig köttbit där sötman i glazen går fint ihop med fläskköttets egen sötma. Det blir både gott och lättgillat.

Det här behövs till 4 personer:
700 g fläskytterfilé eller fläskfilé
salt & peppar

Glaze
1 msk olja
1 msk kinesisk soja
2 msk sweet chilisås
0, 25 – 0,5 tsk chiliflakes
svartpeppar

Gör så här:
Tänd grillen och låt briketterna brinna ut. Lägg dem efter ena sidan. Blanda ihop glazen.

Skär bort senor och onödigt fett från köttbiten, salta & peppra.

Grilla köttet rakt över glöden ett par minuter tills den får fin färg. Flytta det till den del av grillen där det inte ligger briketter. Låt det grilla klart under lock. Pensla på glazen ett par gånger.

Ät & uppskatta grillkvällen. Vi år mangosallad till – köttet och salladen funkade verkligen jättebra ihop.

Lite värre var det med vinet. En Pinot Gris från Alsace skulle kunna passa helt perfekt till det ljus, svagt söta och kryddiga köttet. Vi tog Hubert Becks Pinot Gris. Det är inget dåligt vin, men restsötman i vinet liksom klibbade kvar i gommen…

Ska du dricka det här vinet så ska det vara en varm sommarkväll. Vinet ska vara riktigt kylskåpskallt – och till det grillade köttet ska du leta upp en annan flaska.