Etiketter

,

degustation

Sugen på att åka till Alsace i sommar? Vill du vandra på de smala bygatorna, omgiven av korsvirkeshus och vinkällare? Eller har du bara tröttnat på vinterkylan och vill drömma dig bort…

Här kommer några tips om Alsace. Själva vinområdet är mindre än 20 mil långt, från Tann i söder till Marlenheim i norr. Och genom området går vinvägen, Route du Vin, på lantliga småvägar. Det är en resa genom vinfält, ibland nästan medeltida byar och skyltar med ”Cave” (vinkällare) och ”Degustation” (avsmakning).

Frågar du mig, så är det här en resa väl värd att göra. Någon gång skulle jag vilja göra den på cykel. Jag tror det skulle vara perfekt att trampa ett par kilometer, prova lite vin, kanske dricka en kopp kaffe på ett café eller köpa med sig lunch och äta den ute bland vinfälten.

Inte göra någonting, mer än ta det lugnt. Är det inte sådant som kallas semester…

Nåja, här kommer i alla fall tipsen.

Byar
Det finns hur många byar som helst som är värda ett besök.  I somras var vi i Nothalten och träffade den sympatiske vinproducenten Gérard Waegell.  Det var en riktigt lantlig by. Traktorer, sömnigt stängda fönsterluckor, en eftermiddagsstängd familjerestaurang.

Året innan var vi i den nästan medeltida byn Eguisheim. Det var en värld som hämtad från Hans och Greta. Korsvirkeshus, blommor, rader av vinkällare – så pittoreskt att man nästan börjar undra om det var en kuliss, som byggts upp för turisterna.

Men listan på byar kan göras hur lång som helst Ribeauvillé, Kaysersberg, Hunawihr… Överallt trängs korsvirkeshus, blommorna och vinkällarna. Bäst är att leta upp sina egna favoriter – och stanna lite längre där man trivs.

Men ibland kan det bli lite mycket. I somras hann vi med ganska många byar. 14-åringen ägnade sig mest åt datorn i baksätet. När vi körde in i ungefär den tjugonde byn, tittade han upp och kved:

– Nääe, inte fler korsvirkeshus.

Själva blev vi bara lyckliga över ännu en by med smala gator och de gamla husen i sten och korslagt virke.

Eguisheim France Tourism

Gatorna i Eguisheim slingrar sig fram efter den medeltida stadsplanen. Bilden är 
hämtad från France Tourism.

Boende
Hotell

Det finns massor av bra bokningssajter för hotell. En är hotels.com. Men på de sajterna brukar inte de franska lågpriskedjorna finnas med. Det är synd för de är praktiska, användbara, och man får VÄLDIGT mycket pengar över till annat – god mat och gott vin, till exempel.

För några år sedan sov vi en natt på Première Classe i Colmar. Fullt funktionellt. Badrum och riktiga sängar. Jag kollade vad det skulle kosta att bo där en natt i sommar: 55 euro för tre vuxna. Det är knappt 500 kronor, och då ingår frukost.

http://www.premiereclasse.com/en

http://ibisbudgethotel.ibis.com/gb/home/index.shtml

Byta hus eller lägenhet
Ett sätt att fixa semesterboende är att byta hus eller lägenhet med människor i andra länder. Vi har gjort det sex gånger – tre gånger i Frankrike – och aldrig blivit missnöjda. Ofta har det funkat bättre än att hyra en lägenhet. Vi har bytt med barnfamiljer – och då finns saker att göra för barn redan när man kliver in genom dörren.

Bytet sker genom etablerade organisationer; då finns också en viss koll på vilka det är som byter. Vi har aldrig råkat ut för någon som förstör saker eller inte håller sig till det överenskomna.

Organisationerna har en avgift på lite under en tusenlapp. Då får man tillgång till tusentals familjer i världen, sedan är det bara att försöka få till ett byte.

http://www.intervac-homeexchange.com

http://www.m.sweden.homelink.org

Hyra hus eller lägenhet
Ett säkrare – men dyrare – sätt är naturligtvis att hyra ett hus eller en lägenhet. France-voyage förmedlar hus, som inte ligger i stora semesterkomplex med en miljon andra turisterlägenheter. Här handlar det om enstaka hus, lite som att bo på lantgård. Vårt intryck är att priserna dessutom är ganska låga – det verkar i alla fall vara klart lägre än om man hyr en lägenhet genom det svenska företaget Sembo.

Vi har aldrig hyrt hus i Frankrike, men vi har hälsat på kompisar när de hyrde ett charmigt hus i Normandie. Huset var rymligt, renoverat och överkomligt i pris. Våra vänner såg oförskämt nöjda ut när de satt i vardagsrummet med stor öppen spis, massiva takbjälkar och vetefälten vajade utanför fönstret.

http://www.france-voyage.com/vacation-rentals/

http://www.sembo.se/