Etiketter

,

lättbakat lantbröd

Köpt bröd kan vara riktigt trist. Har man otur är det både tråkigt och dyrt. Här kommer ett recept på ett enkelt lantbröd hämtad från Anna Bergenströms kokbok Kärlek, oliver och timjan. (Jag har bara ändrat lite på receptet.)

Just brödavsnittet i Kärlek, oliver och timjan är ovanligt lyckat. Det är fullt med recept som är enkla och goda – brödet blir dessutom som det är meningen. Boken är tolv år gammal, men den finns kvar hos nätbokhandlarna. Köp den om du har tänkt börja baka!

Det här behövs till ett stort bröd:
½ paket jäst
1 msk honung
2 msk olivolja
5 dl ljummet vatten (det ska inte känns någon temperaturskillnad när man sticker ner ett finger)
8 – 8,5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 rågade tsk salt

Gör så här:
Värm vatten. Smula ner jästen i en stor bunke, lägg i honungen och oljan. Häll i lite av vattnet och blanda runt så jästen och honungen löses upp.

Häll i resten av vattnet. Häll i mjölet, lite i taget. Rör runt med en stor träsked eller trägaffel tills det blir en deg som släpper från kanterna. Ju längre du rör – bearbetar – degen, desto bättre är det. Då frigörs gluten och brödet blir ”segt”, lite som baguette. Häll i saltet på slutet av rörandet.

Lägg en kökshandduk över degen och låt den jäsa till dubbel storlek. Det tar cirka 2 timmar.

Häll lite mjöl på en skiva eller ett bakbord, och sprid ut det. Häll upp degen på bakbordet och forma till ett bröd. Man behöver inte knåda brödet. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Det ska fortfarande vara en handduk över. Låt brödet jäsa i 20 – 30 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in brödet och grädda i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda cirka 25 minuter till. Brödet är klart om det har bra färg och låter ihåligt när man knackar i botten av brödet.

Bre lite smör på brödet. Kanske ost eller marmelad. Ät och njut. Visst är det mycket godare än brödet på Konsum och Ica.