Etiketter

,

Det låter som en konstig blandning med fisk, äpple och curry. Men det är smaker som gifter sig fint med varandra. Curryn liksom blommar ut av sötman i äpple och grädde. Och syra från äpple ger rätten fokus och ryggrad.

Men se till att blomkål och äpple inte tillagas för länge. De ska vara spänstiga och ha tuggmotstånd. Tycker i alla fall jag.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
400 g kolja (eller torsk, eller sej)
2 (banan)schalottenlökar
350 g blomkål
3 vitlöksklyftor
neutral olja
salt & svartpeppar
2 tsk mild indisk curry
2 tsk mald ingefära (eller riven färsk ingefära)
2,5 dl matlagningsgrädde

Currystekta äppelklyftor
2 – 3 syrliga (svenska) äpplen
mycket smör
2 tsk mild indisk curry

Servering
Ris eller bara ett gott bröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fisken i en oljad ugnsform. Salta & peppra.

Skala och finhacka löken. Bryt/dela blomkålen i små buketter. Skala och riv vitlöksklyftorna.

Fräs löken i olja tills den börjar mjukna. Lägg i blomkålen, krydda med curry, ingefära, salt & peppar. Fräs så det doftar gott av kryddorna. Häll i grädden och koka upp.

Häll grönsaksblandningen över fisken. Skjut in i ugnen i ca 15 minuter. (Osäker på om fisken är klar? Tryck lägg med ett finger. Om fisken skivar sig, så är den klar.)

Skär äpplet i ganska tunna skivor och ta bort kärnhuset. Smält mycket smör i en stekpanna. Lägg ner äppelklyftorna, krydda med curry och stek ett par minuter.

Den som först satte mig på fisk-äpple-och-curry-spåret var Cia som har bloggen Nyttig mat ska vara god. Där har hon ett recept på Ugnsbakad torsk på äppelbädd. Kika gärna in där.

Recepten skiljer sig åt en smula. Jag har mer curry i maten, men framför allt kör jag med blomkål – så skulle du tillhöra blomkålshatar-klubben kan det vara läge att kolla in hennes recept.