Etiketter

, , ,

På tisdagarna handlar vi billig fisk… Nej, jag ska bespara dig ännu en beskrivning av våra fiskinköp. Blir du nyfiken så har jag skrivit om det i tidigare inlägg.

Men den här vanan har lett till massor av nya fisksorter. Vi har käkat kolja och kummel och spätta – kanske inte så ovanliga – men också havskatt och hällefilé.

För en tid sedan kom hustrun hem med långa. Det har jag inte ätit sedan jag åt den som lutfisk någon gång förra seklet.

Men långa visade sig vara en habil matfisk. Lite rustik, ungefär på samma sätt som torsk. Vi åt den med rödvinskokta linser. Och se där, ännu en lyckad vardagsmiddag blev färdig på spisen..

Det här behövs till 3 personer:
550 – 600 g långafilé (eller torsk, kolja…)
salt & peppar
vetemjöl & ströbröd
olivolja

Rödvinskokta linser
1 dl röda linser
2 (mindre) morötter
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt & svartpeppar
1 tsk provensalska örter (eller andra torkade örtkryddor)
0,75 tsk strösocker
1 tsk röd balsamvinäger (eller annan mild vinäger)
2 dl rött vin (inte strävt) + en liten skvätt
2 dl buljong, veg eller kyckling, vatten + tärning eller fond

Servering
Potatismos, kokt potatis – eller kokta matgryn

Gör gärna så här:
Rödvinskokta linser: Skala och tärna morötterna. Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs lök och morot i olja. Salta, peppra och strö över örtkryddor. Rör ner sockret. Låt det smälta och häll på vinäger. I med rödvin och buljong, och låt såsen koka i 10 minuter.

Skölj linserna. Ha i dem i såsen, och låt den koka i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med en skvätt vin på slutet – ger mer fräschör.

Fisken: Skär den i portionsbitar (eller hanterbara bitar). Salta & peppra. Häll upp vetemjöl och ströbröd på en tallrik, kanske 2 – 3 msk av varje. Vänd fisken i blandningen och stek på medelvärme i olja. Det tar kanske 2 – 3 minuter per sida för tunna filéer, kanske 4 – 5 minuter för riktigt tjocka bitar.

Jag vet inte hur det är för dig, men själv har jag inget till övers för fiskben. Det lättaste är att skära bort dem innan man lagar till fisken. Om du känner med handen så hittar du benen i en rad i mitten av filén från huvudet och en bit ner mot stjärten.

När du hittat benen kan du antingen ta en plattång och dra ut ben för ben (massa jobb), eller också fattar du kniven och skär bort benraden. Det kallas för att byxa fisken för det blir liksom två ”ben” som sitter ihop vid stjärten. Alltså en byxa.

På en del fiskar, t ex sej och långa, styckar inte fiskhandlaren ut den tjockare ryggbiten. Det är lite synd, för den är riktigt god.

Men – med kniven i hand – är det lätt fixat. Skär bort den tjockaste delen och laga den separat, så slipper du få torr och överstekt ”tunnfilé” och halvrå ryggbit.

Lycka till med fisken och kniven.