Etiketter

, , ,

Jag är fortfarande förvånad över de somaliska recept jag hittar. Det är varma fylliga smaker som stiger upp från grytan. Chilihettan finns där bara som en liten påminnelse i bakgrunden.

Torsk med somaliskinspirerad sås är ett riktigt bra exempel på vardagsmat som man lagar en vanlig torsdag. Oavsett om det är maj eller oktober.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
400 g torskfilé eller annan vit fisk
salt & svartpeppar

Tomatsås
2 stora bananschalottenlökar (eller en mindre gul lök)
neutralolja
salt & svartpeppar
2 – 3 tsk mild madras curry
1 msk tomatpuré
1 burk passerade tomater
1/2 burk vatten
2 – 3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, stor som en halv tumme
1 chili, spansk peppar
1 paprika, gul eller röd
1 nypa socker
hackad koriander eller persilja

Gör gärna så här:
Tina fisken om den är fryst. Salta den och vrid över lite peppar. Låt fisken gotta åt sig av kryddorna medan du gör tomatsåsen.

Skala och hacka löken. Skala och riv vitlök och ingefära. Kärna ur och strimla chilin. Kärna ur paprikan och skär den i små bitar.

Fräs löken glansig i olja. Krydda med tomatpuré och curry, och fräs en stund till. Häll i passerade tomater, vatten, ingefära, vitlök, chili och paprika. Koka upp tomatsåsen och låt den koka 10 – 15 minuter, så paprikan blir nästan klar.

Skruva ner värmen och lägg ner torsken i såsen. Låt den nästankoka i fem minuter. Strö över hackad koriander eller persilja, och smaka av med aningen socker. Klart!

Jag har hållit kokboken ”Khadijas kök – recept från Östafrika” i handen när jag lagade den här torsken. Men jag följde inte hennes recept särskilt noga. På mitt matbord fanns varken mangosallad eller limeklyftor.

Och hackad koriander… Fortfarande gäller att jag var ledig den dag i skolan när man lärde sig tycka om de små gröna bladen. Den är, kort sagt, ersatt med persilja.

Man kan väl säga så här. Förtjänsten i det här receptet tillfaller Khadija, eventuella misstag och svennefiering får jag stå för själv.