Etiketter

,

Förra året var vi i Alsace och bodde i en bondby vid tyska gränsen. Solen stekte och termometern passerade 30-strecket redan före lunch, så dagarna blev rätt så lata och poolen (här ovanför) en del av dagen.

I år är vi bägge pensionärer och firar det med en lite längre tur till Provence. Vi har hittat en privat lägenhet i Cagnes-sur-Mer, några kilometer väster om Nice.

Ska bli kul att återse östra delen av Provence och Cote d’Azur. Jag har inte varit där sedan jag tågluffade för så där en 100 år sedan. Ett av de tydligaste minnena från Nice är när jag – 18 år gammal – gick rätt in i en lyktstolpe. Men det är inte som du tror, det var ingen ungdomlig tågluffar-fylla. Det var bara ett ovanligt intensivt samtal

Men i år blir nog värmen lite mildare för vi väntar till efter turistsäsongen. Men ändå… Hur länge har man inte drömt om den resan? Dagdrömt om de där dagarna när andra släpar sig upp och småfryser på väg till jobbet. Då går man ner till poolen, tar ett förmiddagsdopp och så sätter man sig i skuggan och läser en bok. Pensionärslivet – här kommer vi!

Under de senaste fem åren (bortsett från pandemin) så har vi hyrt semesterlägenheter i Frankrike. I Alsace, Provence och på Atlantkusten. Det har varit bra boenden med pool eller nära till havet. Och aldrig har vi betalat mer än 3 500 kronor per vecka.

Jag vet att det är tuffare i år. Den svenska kronan har smält bort som en glass i solen, men ändå går det att hitta bra boende till ett hyfsat pris.

Här kommer några råd om hur man kan tänka för att pengarna ska räcka:

Välj bort den värsta högsäsongen från mitten av juli till slutet av augusti. Det är inte så svårt eftersom svenska semestrar startar tidigare än de franska – och veckan direkt efter midsommar är mycket billigare än en av augustiveckorna.

Använd de franska sajterna France-voyage och Gites-de-france. Mitt intryck är att de är billigare än till exempel svenska Sembo, utbudet är också mycket större. Bägge sajterna går dessutom att köra på engelska, om man som jag inte är så där vansinnigt bra på franska.

Leta lite vid sidan av de värsta turistmagneterna. I Provence några mil öster om Marseille är det mycket billigare än på ”riktiga” Cote d’Azur. Det är samma Medelhav, liknande städer och byar, men inte lika mycket folk och inte lika glassigt.

Bo på de franska budgethotellen. De har noll charmfaktor, men de är rena, pålitliga och man får det man behöver: säng, dusch och frukost. Två av kedjorna är Premiere classe och Ibis, men det finns fler.

Byt boende, det är ännu billigare. Vi har bytt hus åtta gånger – tre gånger i Frankrike – och det har funkat jättebra vid alla tillfällen. Använd de etablerade organisationerna Intervac och Homelink. Det enda du behöver betala är en avgift till organisationerna på en knapp tusenlapp.

Trevlig Frankrikeresa, du också!