Etiketter

, ,

Jambalaya är risrätten från Lousiana som kan se ut på massa olika sätt. Förmodligen finns det lika många recept som det har funnits husmödrar genom delstatens historia. Men det finns två olika huvudtyper.

Cajunfolket som utvandrade från östra Kanada och bosatte sig i träskmarkerna i sydvästra Louisiana gjorde sin jamalaya med roux, alltså en smör/olja-mjöl-redning som fick steka så länge att den blev brynt. Kreolerna – i till exempel New Orleans – använde tomater istället för brynt mjöl.

Men även om det här var en festrätt som serverades när man hade ledigt och skulle kosta på sig, så är det lite av en pyttipanna. Man kan faktiskt ha i helt andra saker som ligger och väntar i kylskåpet – eller så tar du det som råkar vara dina favoriter.

Men utgå alltid från den helga treenigheten: lök, selleri och grön paprika.

Ursprunget för ordet jambalaya är omtvistat men många tycks vara överens om att det kommer från spanska jamón eller franska jambon. Men det finns också en procençalsk variant kallad för jambalaïa. Den ska innehålla ris, kyckling och saffran; i mina öron låter det som en klockren beskrivning av paella – men det skulle nog inte en provençal hålla med om.

Oavsett vilket. Jambalaya är enkelt att laga, god – och passar lika bra en fredag med familjen som en allhelgonadag med några vänner.

Det här behövs till 5 personer:
3,5 dl ris, ”vanligt” långkornigt ris eller risottoris
7 – 8 dl kyckling- eller vegetarisk buljong, vatten + tärning/fond
1 pkt krossade tomater
1 gul lök
olja och smör
1 – 2 stjälkar selleri
2 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 grön paprika
1 röd eller gul paprika
2 – 3 tsk cajunkrydda
2 – 3 tsk (rökt) paprikapulver
200 g chorizo
300 g laxtärningar (eller kyckling)
200 g skalade räkor
strimlad persilja

Servering
Tabasco eller annan chilisås för den som vill ha mer chilismak

Gör så här:
Skölj riset om du använder risottoris. Då försvinner en del av stärkelsen och riset blir inte så ”klistrigt”.

Skala och hacka löken. Skölj och strimla selleri. Dela paprikorna, kärna ur och fintärna dem – skilj på den gröna och den röda paprikan. Skala vitlöken.

Skär chorizon i ganska små bitar. Skär laxen i kuber och skala räkorna – om det inte är gjort. Koka upp buljongen så du kan späda med den, ungefär som man gör med risotto.

Fräs korven i en tjockbottnad gryta med olja och smör, så den släpper i från sig den goda smaken. Ta upp korven och fräs lök, selleri och grön paprika i grytan. Krydda med salt, peppar, örtkryddorna, cajunkrydda och paprikapulver. Fräs en stund till.

Häll i de krossade tomaterna och det mesta av buljongen. Rör ner riset och pressa i vitlöken. Koka riset enligt anvisningar på paketet. Häll på mer buljong om det blir för torrt. Rör ibland, men inte så ofta som i en risotto.

Låt korven och röd paprika koka med de sista 10 minuterna.

Stek laxkuberna i en stekpanna med olja/smör. Salta & peppra. Låt laxen koka med i jambalayan de sista minuterna. Rör till sist ner räkorna och låt allt bli varmt.

Skulle du sakna cajunkrydda i ditt kryddskåp, så är det ingen katastrof. Farbror Google har massor av recept på hur man gör en egen kryddblandning. Men de flesta recepten på nätet verkar ge en ganska ”spetsig” smak – inte så rund och fyllig. Jag skulle komplettera med koriander, ingefära och aningen kardemumma och kanel.