Etiketter

, ,

Den här pölsan ska du testa! Köttfärsen kryddas med ansjovis och blir överraskande god. Tillsammans med örtkryddor, rödbetor och smakrika korngryn blir det fullt med trevliga smakbrytningar.

Pölsa är en uråldrig rätt. Det var bondesamhällets sätt att ta tillvara de mindre fina delarna efter slakten. Men eftersom rätt få av oss har djur som vi föder upp till slakt, använder jag färdig köttfärs i den här pölsan. (Jag tror inte heller att så många skulle vara intresserade av att äta de ursprungliga recepten med lungor och andra organ.)

Men det finns ett helt annat sätt att beskriva pölsa. Korngryn liknar ris, och ansjovis är en avlägsen släkting till sardeller. Pölsa är alltså som en risotto med kött och sardeller – fast på svenska.

Boun appetito. Eller hoppas det smakar!

Det här behövs till 4 – 5 personer:
1,5 portioner korngryn
kycklingbuljong
i stor röd lök
500 g blandfärs (eller lamm-, fläsk- eller nötfärs)
smör & rapsolja
salt & mycket svartpeppar
1 – 2 msk torkade örtkryddor: timjan, mejram och kanske oregano
10 små ansjovisfiléer + lite ansjovisspad
om du vill: hackad persilja

Servering
Kokt potatis & inlagda rödbetor – och kanske stekt ägg

Gör så här:
Koka korngrynen som det står på paketet, men koka dem i kycklingbuljong. (Blir mycket godare.) Ställ åtsidan.

Skala och hacka löken. Hacka ansjovisfiléerna.

Hetta upp en gryta eller stor traktörpanna. Fräs löken glansig i smör & olja. Rör ner köttfärsen. Stek tills färsen är genomlagad. Krydda med salt, peppar & örtkryddor.

Vänd ner kokta korna korngryn och hackad ansjovis. Stek några minuter tills allt är blandat och smakerna har gift ihop sig. Smaka av med lite spad från ansjovisen.

Ät & njut. Visst blev det gott?