Etiketter

, , , ,

Jag brukar säga att här hemma så handlar jag maten och lagar den. Hustrun, hon diskar och tvättar. Men ingen av oss städar.

Det är inte helt sant. Hustrun lagar faktiskt maten någon gång. Och så städar vi ibland – fast inte så ofta.

Men hustrun brukar klaga på att jag drar ner så mycket disk när jag fixar maten, så för en tid sedan tänkte jag försöka bättra mig. Jag skulle laga maten i ugnen på en plåt, alltså bara en plåt. Då borde det väl inte bli så mycket disk.

I helgen gick jag jag igång med plåtmatandet. Jag hackade grönsaker, gjorde BBQ-sås och fixade en prydlig plåt med mat som jag sköt in i ugnen.

När jag var klar tittade jag mig omkring i köket. Smutsig skärbräda och knivar, såsrester i en kastrull, skedar och koppar och fat och på toppen av diskberget låt en ensam vitlökspress och väntade på rengöring. Det såg som vanligt ut som om Homer Simpson hade pryat som kock.

Men på matbordet stod en plåt med saftig och kryddig kyckling, och ugnsstekta grönsaker med djup och god smak. Det kanske är värt en del disk…

Det här behövs till 2 personer:
500 g potatis
olivolja
500 g kycklingben
salt & svartpeppar
1 rödlök
1 – 2 röda paprikor
2 förkokta majskolvar

BBQ-sås
2 msk olja
2 – 3 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chipotle chilipulver
1 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
0,8 dl ketchup
3 msk japansk soja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, och börja med BBQ-såsen. Fräs de torra kryddorna i en kastrull med olja. Tryck i vitlök, ketchup och soja, och låt såsen koka ett par minuter. Ta undan hälften som får bli en sås som står på matbordet. Resten penslar du kycklingen med.

Klyfta potatisen (skala den om du vill) och låt den koka upp i en gryta. Koka ett par minuter, häll av den och lägg i en oljad långpanna. Salta lätt och skjut in i ugnen. Ugnsstek i ca 45 minuter. Rör om ibland.

Pensla och krydda kycklingbenen med salt & peppar. Lägg dem i långpannan. Låt dem steka ca 35 minuter, vänd dem efter halva tiden.

Skala och klyfta rödlöken, och låt den steka med i ca 20 – 25 minuter. Dela och kärna ut paprikan. Skär den i bitar och majskolvarna i tjocka ringar. Krydda med salt & peppar, och låt dem steka i ca 10 – 12 minuter. Rör runt ibland.

Stek tills allt är klart och kycklingen genomstekt – köttsaften ska vara helt klar och inget rött ska finnas vid benen.

Ät & njut av fredagskvällen. Men efter maten så var det ju där med disken också.