Etiketter

, ,

22-åringen i familjen – han som nu har flyttat till Lund – har hängt med ganska länge på den här bloggen. Han gjorde entré i september 2012 som den ”kräsna 14-åringen” när han godkände en middag med tarte flambée. Annars tyckte han att vi skulle äta fläskytterfilé och pommes frites till middag, i alla fall fem, sex dagar i veckan.

Hans repertoar av godkända maträtter var inte så stor, om man säger så. Men den har utvecklats under åren. Och vi har blivit lika överraskade varje dag när kommit hem och sagt saker som: ”Idag åt jag sushi till lunch” eller ”Kan vi inte ha ugnsrostad blomkål, det är så gott…”

Men hans omdöme om min matlagning sammanfattades länge med frågan: ”Pappa, varför gör du alltid så konstig mat?”.

Det är sådant man minns, inte minst förra helgen när jag fick för mig att ugnssteka lammbog på låg temperatur. Hade väl en lätt idealiserad bild av mig själv – som om jag var en del av slow food-rörelsen och någon som tar hand om alla delar på djuret.

Det är nästan som om en naivistisk men varm målning av Lennart Jirlow skulle kunna funka som illustration till modern fransk krogkultur.

Den långsambakade lammbogen tog fyra timmar i köket. Varje rationell människa hade kört potatisen i ugnen, stekt skivor av lammstek och gratinerat kött och potatis med vitlökssmör. Klart nästan innan jag ens fått in min lammbog i ugnen.

Det här behövs till 5 – 6 personer:
1,5 kg lammbog med knäckta ben
olivolja
salt & svartpeppar
2 tsk torkad timjan
1 – 2 vitlöksklyftor
1,2 kg potatis
1 – 2 hela vitlökar
1 röd paprika
250 g körsbärstomater

Vitlökssmör
ca 25 – 30 g smör, rumsvarmt
½ – 1 msk olivolja
1 liten klyfta pressad citron
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugn på 125 grader. Putsa köttet ganska noga, skär bort fett och framför allt talg. Salta, peppra och krydda med timjan. Skär vitlöksklyftan i tändstiksbreda strimlor. Gör små hål i köttet med en vass kniv och stick in vitlöksstrimlorna.

Bryn köttet i olja. Lägg det i en stor ugnsform och skjut in i ugnen. Ugnstek i 2,5 timmar. Vänd lammbogen varje halvtimme. Skumma bort lite fett.

Blanda ihop vitlökssmöret och ställ det i frysen. Skala och skiva potatisen ganska tunt. Halvera den hela vitlöken. Kärna ut paprikan och skär den i breda strimlor.

Höj värmen till 175 grader. Bred ut potatis, vitlök, paprika och körsbärstomater runt om lammet. Ugnstek i 20 minuter.

Ta ut lammet, skär i portionsbitar och och låt det vänta i folie om potatisen inte är klar.

Öka värmen till 225 grader. Lägg tillbaka portionsbitarna av lamm. Klicka över hälften av vitlöksmöret och låt allt bli varmt i 5 minuter.

Ät & njut. Vi kan väl i alla fall låtsas att det är lite som en litografi av Lennart Jirlow. Du vet, den glada men tjocka frun som serverar på familjen bistro. Mannen som sticker ut ett svettigt huvud från köket. Och så förväntansfulla gäster som sitter med ett glas rödvin vid de rödvita dukarna.