Etiketter

, , ,

Latar matlagning finns nästan inte. Visst, först måste man ställa sig vid spisen en stund. Men sedan skjuter man in lammet i ugnen, och då lagar den här grytan sig själv.

Under tiden kan du läsa en bok eller leka med barnen eller – hemska tanke – städa. Men en sak kan du vara säker på: grytan skickar runt mustiga lukter i köket. Vitlök, örtkryddor, vin…

Jag använde lammlägg i den här grytan. Det är en mustig och rustik del av lammet, men det innehåller en jäkla massa senor som man får skära bort på tallriken. Vill du ha ”renare” kött så kan du ta grytbitar eller lammstek, då får du också en mer snabblagad gryta.

Det här behövs till 4 personer:
drygt 1 kg lammlägg med knäckta ben så du får ‘grytbitar’
250 g schalottenlök
2 hela vitlökar
olivolja
salt & svartpeppar
ca 1/2 flaska rött vin, inte alltför strävt
en skvätt vatten
ett gäng persilje- och timjanskvistar
om du vill: 2 – 4 morötter
2 pkt bönor, vita, svarta eller blandade – eller ca 7 dl hemkokta bönor
lite röd balsamvinäger

Ris eller bara sallad och ett gott surdegsbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala schalottenlöken. Ta bort lösa skal från vitlökarna och halvera dem.

Skär köttet så du får stora grytbitar. Bryn dem i omgångar i olja. Salta & peppra. Vispa ur stekpannan med lite vatten för att få med de goda stekresterna.

Lägg lammläggsbitarna i en stor ugnsform. Häll över vatnnet från stekpannan och tryck ner vitlök och schalottenlök. Bind ihop timjan och persilja med steksnöre och tryck ner det också.

Koka upp vinet och häll det över köttet. Täck med folie och ställ in i ugnen i ca 2 timmar. Vänd köttet några gånger under tiden.

Skala och grovtärna morötterna. Låt dem koka med ca 45 – 60 minuter. Skölj bönorna och låt dem koka med den sista halvtimmen.

Ta ut formen och smaka på spadet. Droppa över så mycket röd balsamvinäger så att smaken blir pigg och frisk.

Ät med ett gott surdegsbröd och en sallad. Ris om du vill. Och lite vin om det skulle råka vara fredag.

Det här är en sydfransk gryta i dubbel mening – inspirationen kommer från Medelhavskusten både i öster och väster. Provence har fått släppa till idé med lamm kokt i vin. Från Languedoc kommer det där med att tillaga grytan i ugnen och att ha med vita bönor.

När det gäller sydfranska kök tycker jag att jag är ganska hemma. Värre är det med framlägg och baklägg på lammet. Det ena har mer kött, men jag har glömt vilket det är.

Om du är lika vilsen som jag på lammlägg så finns bara en enkel tumregel: leta efter bitar med mycket kött.