Etiketter

Tänk dig en vanlig fredag. Du är på väg hem från jobbet och känner hur veckan liksom börjar lägga sig till ro. Men först måste du fixa lite inför fredagsmyset.

Kanske åker du förbi fiskhandlaren och ser om han har räkor till anständigt pris. Har du tur kommer du hem med en laddning skaldjur.

Nu är det bara att börja förbereda. Koka ägg, göra sallad, kanske mixa en aioli. Rosta bröd och ta fram andra tilltugg.

Just en sådan dag är det läge för en flaska Muscadet Sèvre et Maine Gadais Père et fils 2019. (85 kronor på Bolaget, vitt).

Det enda krångliga med det vinet är det osannolikt långa namnet. Annars är det ett enkelt men hederligt vin. Fräsch och fruktig lukt med lite päron och citrus. Lite honung tycker jag mig ana innan lukten försvinner bort från vänstra näsborren – och en liten hint av lite kraft och något bittert .

I munnen är det ett ungt och lättsamt men ändå ganska smakrikt vin. Päronkänslan hänger med och syran är liksom trevlig. Pigg och frisk men inte så tydlig så den skrämmer bort den räka som letat sig in i din mun.  I slutet av smaken finns en liten, liten bitterhet – just den egenskapen gör det till ett bra matvin.

De här vinerna från västra Loire-dalen får jäsa på sin egen jästfällning. Det ger tilläggsnamnet ”sur lie”. Kanske är det den jäsningen som ger den lilla bitterheten, jag vet verkligen inte. Men jag vet att den smaken får handen att liksom sträcka sig fram för att ta ännu ett par räkor…