Etiketter

, ,

Ibland när jag vill ha riktigt bra kött då går jag till en välsorterad köttdisk och handlar en fin bit högrev.

Ja, du läste rätt. Billig högrev. Sådant kött som brukar slentriankokas som ”grytbitar”.

Men behandla den som en stek och kör den länge, länge i ugnen på låg temperatur, så får du ett saftigt och smakrikt kött som är så mört att det faller sönder bara du tittar på det.

Kryddar du med vitlök, timjan och rosmarin så får du sydfranska smaker. Och från ugnen kommer det dofter som kan förflytta dig till Provence och Medelhavet.

Inte så illa en regntung dag i oktober.

Men det är ingen mat du slänger ihop mellan jobbet och träningen. Här pratar vi slow food; högreven behöver sådär en fem timmar i ugnen för att förvandlas till finaste köttbiten.

Vad du gör under tiden? Tja, om det inte regnar alltför mycket kan du faktiskt gå en promenad – köttet klarar sig bra på egen hand.

Det här behövs till 5 personer:
1 kg högrev i hel bit
olivolja
salt & svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
lite mindre än 1/2 kruka timjan
1 citron

Kanske klyftpotatis och vitlökssmör med örter

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Skala vitlöksklyftorna, repa bladen/”barren” från timjan och rosmarin. Hacka vitlök och örtkryddor,

Bryn högreven i en stekpanna med olivolja. Salta & peppra på ganska mycket, det är en stor köttbit.

Lägg köttet i en oljad ugnsform. Skär små snitt i köttet och tryck in blandningen av hackad vitlök och ärtkryddor. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll det i ugnsformen. Skär ett par skivor av citronen och lägg dem på köttet.

Kör högreven i ugnen i 5 timmar. Vänd köttet varje timme. Häll i mer vatten, särskilt om du vill ha sky från köttet. Pressa i en klyta citron på slutet för att ge skyn en fräschare smak.