Etiketter

,

Välgjorda hamburgare kan vara fantastiskt gott. Grovmald, saftig högrev… (Ja, nu snackar vi inte de där hamburgarna i skosuletjocklek som man får på våra vanligaste snabbmatställen.)

Men när man går där och hallucinerar om kött är det lätt att glömma bort allt annat gott som får plats mellan två hamburgerbröd. Portabelloburgare på utvecklade champinjoner (portabella) till exempel. Eller fiskburgare som jag skrev om för några år sedan.

Den här gången bytte jag ut fryst torsk mot färsk lax. Vilket lyft! Burgaren fick en rund, tydlig fisksmak som gjorde att smaklökarna liksom ställde sig i givakt.

Men ta min varning. Den här burgaren är panerad; den funkar inte på grillen, utan du får allt hålla dig till en vanlig stekpanna.

Det här behövs till 4 personer:
600 g lax utan skinn och ben
2 ägg
0,5 dl kaffegrädde eller gräddmjölk
3 msk ströbröd
1,5 tsk salt
svartpeppar efter behov, kanske 15 varv på kvarnen
ströbröd
olivolja

Örtdressing
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 stor näve örtkryddor, hackade, till exempel oregano, timjan, basilika, persilja
1 liten vitlöksklyfta, pressad
salt & peppar

Körsbärstomat, sallad, lök & hamburgerbröd

Gör så här:
Skär fisken i mindre bitar. Lägg den i en matberedare tillsammans med ägg, grädde och ströbröd. Salta & peppra. Puls-mixa till det har blivit en grov fiskfärs. Låt färsen vila ett par minuter.

Häll upp ströbröd på en tallrik. Forma burgare av fiskfärsen (använd våta händer). Vänd burgarna i ströbröd och lägg direkt ner dem i stekpannan. Stek 8 – 9 minuter på strax under medelvärme.

(Man kan utesluta ströbrödet i färsen, men då blir det ännu kladdigare.)

Blanda ihop örtdressingen. Skär upp grönsakerna.