Etiketter

Jag har skrivit det förut: när det kommer till efterrätter är jag osäker som en skotträdd skidskytt på skjutvallen.

”Men en klassisk och lättfixad tiramisù ska man väl klara av” tänkte jag och gick loss i köket. Googlade och bläddrade runt bland recept, men bestämde mig för att ta mindre socker och lite mindre grädde än vad som är vanligt. Inte av en plötslig hälsokostfanatism – utan bara för att det smakar bättre.

Och ja, till slut blev det en dessert som satte guldkant på vår helgmiddag. Den skötte sig bra. De söta kexen hade sugit upp kaffe- & likörblandningen. Kakao gav en liten bitter touch till den lena mascarponeblandningen.

Vi tyckte den funkade bra. Både jag och mina smaklökar.

Det här behövs till 7 – 8 personer:
200 g savioardokex
2 dl starkt kaffe eller espresso
1/2 dl Kahlúa (eller mandellikör)
2 äggvitor
4 äggulor
1/2 dl socker
500g Mascarpone
1 dl vispgrädde
kakaopulver att strö över

Gör så här:
Vispa äggvitorna till ett skum. Ta en annan skål och vispa grädden fast. Fram med tredje skålen, modell större. Vispa äggulor och socker. Blanda ner Mascarpone och vispa till en slät smet. Vänd ner vispade äggvitor och grädde i smeten och blanda runt.

Blanda starkt kaffe med likören. Lägg hälften av kexen i botten på en form. Droppa över hälften av kaffeblandningen. Bred hälften av mascarponesmeten över kexen. Lägg resten av kexen i ett nytt lager. Droppa över resten av kaffeblandningen. Bred ut resten av mascarponeblandningen.

Toppa med kakaopulver. Går lättast om du fyller en tesil och skakar ut ett lager. Ställ in tiramisùn i kylen ett par timmar.

Voilà, din dessert är färdig.