Etiketter

, , ,

En dag i Provence lyxar vi till maten. Inne på Carrefour i La Ciotat handlar vi pilgrimsmusslor och svamp, grädde och färsk tagliatelli. Och så lite Petit Chablis för att få något i glasen.

Hemma i ”skjulet” svettas vi en smula vid spisen (det är fortfarande riktigt, riktigt varmt). Och så sätter vi oss ute i skymningen och njuter av den här pastan med fylliga, runda smaker.

Om du undrar varför det inte finns något foto på maten, så handlar det om just den franska skymningen. Den kom så snabbt att fotograferingen blev omöjlig.

Men bättre att misslyckas med fotot än att misslyckas med maten.

Det här behövs till 3 (inte jättehungriga) personer:
1 mild lök, silverlök, knipplök eller schalottenlök
3 – 4 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
olivolja och smör
salt & svartpeppar
1,5 dl grädde eller crème fraiche
1,5 dl vitt torrt vin
½ citron, pressad saft
300 g pilgrimsmusslor
1 litet knippe persilja, finhackad

Pasta av en sort som du gillar

Gör så här:
Tina musslorna om de är frysta. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skölj/torka av svampen och skiva den.

Fräs löken en stund i olja och smör. Lägg champinjoner och vitlök. Fräs tills vätskan kokat in. Salta & svartpeppra. Häll på grädde och vin, koka ihop såsen en stund.

Stek pilgrimsmusslorna i smör, ca 1 minut per sida. Salta & svartpeppra. Lägg ner musslorna och hackad persilja i såsen. Låt allt koka upp.

Koka pastan.

Idén till den här maten kommer från franska recept där just grädde, vin och champinjoner gör sällskap med pilgrimsmusslor. Om man vill kan man köpa musslorna i sina skal och sedan gratinera dem i ugnen.

Men det är komplicerad matlagning som inte riktigt hör hemma i ett torftigt semesterkök i ett provencalskt ”skjul”.