Går det åt lite väl mycket pengar så här i december? Lugn, man kan nog säga att det gäller de flesta av oss.

Kanske läge att titta efter ett lite billigare vin…

Så när du står där och kliar dig i huvudet på Systemet – sök dig då lite åt vänster där de billigare vinerna finns. Leta upp en flaska Pierre Chavin 2017 och du kan lämna Bolaget bara 69 kronor fattigare. I påsen har du en flaska fräscht och ganska lättsamt vin från Gascogne i sydvästra Frankrike.

Vinmakarna bakom denna cuvée har använt en kombo av tre druvor: Sauvignon blanc, Colombard och Gros Manseng.

Jag ska villigt erkänna att jag har usel koll på de två sista druvorna. Men när man sätter näsan till glaset så finns där mycket av den citruspigga Sauvignon blanc-druvan. Man riktigt känner hur svartvinbärsbladen virvlar förbi framför näsan – och så det där som brukar beskrivas som krusbär.

I munnen är det fortfarande piggt och syrafräscht, men inte så vasst att det skrämmer bort maten på tallriken.

Vi drack vinet till en spättagratäng med gräslökskryddad crème fraiche. Rödspätta är en ”snäll” fisk, men här var det som om vinet och fiskgratängen inte riktigt klickade med varandra. Kanske var det gräddighet i såsen som stötte bort vinet.

Jag tror mer på sallad – kanske med kyckling – eller en pigg förrätt eller såklart getosten chèvre. Testa med en Chèvre chaud!