Etiketter

,

Under julen dricker man julens drycker. Det är en mugg glögg på eftermiddagen (eller Vin chaud om man inte vill ha den baktunga russinsötman). Till sillbiten är det en pilsner med hyfsad beska och en lille én som de säger i vårt södra grannland.

Det där har jag förberett. Rödvin och glögg ligger i skåpet och igår svängde jag förbi Bolaget och snodde med mig (ja, ja, jag betalade) en flaska Lysholm Linie Aquavit, jäkligt gott norsk brännvin.

Men en sak är kvar att förbereda… Jag ska handla pilsner och porter på Ica, och plocka fram några centiliter gin och portvin ur skåpet. När man sedan blandar ihop det skummande halvmörka ölet och spetsar med aningen goda grejer – då har man mumma. Perfekt till julbordets köttiga delar, som julskinka, köttbullar och revbensspjäll.

Jag har testat några olika varianter på mumma, men nu för tiden följer jag det här receptet i alla fall på ett ungefär.

Det här behövs till 1 – 2 personer:
50 cl pilsner, gärna folköl med bra beska
50 cl porter
3 cl portvin (behöver inte vara finaste sorten)
3 cl kardemummakryddad gin

Gör så här:
Låt gin dra ett par timmar med lite kardemumma (mängd efter tycke och smak). Sila bort kryddorna och blanda med pilsner, porter och portvin i en stor karaff. Bär in den skummande drycken och ställ den mitt på julbordet – just där hör den hemma.

Jo då, i söndags gjorde vi julmat, jag och kompisen. Vi blandade, smakade och stekte. Men vi tycks ha blivit gamla och inte längre ha den där snabba knycken i matlagningen – för vi kom inte längre än till revbensspjällen, köttbullarna och förberedelser för patén.

En sak lärde vi oss; det går alldeles utmärkt att steka köttbullar i ugnen. Man blandar ihop köttbullssmeten som vanligt, rullar köttbullarna som vanligt… Men istället för att ruska stekpanna i en halvtimme, så lägger man köttbullarna på en plåt med oljat bakplåtspapper och skjuter in den i ugnen en stund (i typ 225 graders värme). När de har fått fin färg är de färdiga.

De ambitiösa vänder köttbullarna en gång för jämnare stekyta.