Etiketter

, , ,

Alla dagar i veckan väljer jag den milda spetskålen före den fränare vitkålen. Men det finns några gånger på våren och försommaren när jag gör undantag.

Ett sådant tillfälle var när jag kikade runt i den lokala grönsaksaffären – och plötsligt låg den där, sommarkålen, alltså den färska, späda vitkålen. Det är en delikatess som är svår att motstå, så ett huvud fick slinka ner i kassen där jag redan hade fänkål och lax.

Hemma körde jag allt i ugnen och serverade med citronsmör och stekta citronhalvor. Just citron mår väldigt bra av en stund i stekpannan eller på grillen. Värmen lockar fram en mildare och sötare smak, och när man pressar citronen över maten sjunger det för smaklökarna.

Det här behövs till 4 personer:
700 g laxfilé
salt & svartpeppar
olivolja
350 g fänkål
350 g färsk vitkål/sommarkål
300 g körsbärstomater
2 citroner

Citronsmör
ca 100 g smör eller Bregott
1 – 2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 (liten) näve persilja, hackad
salt & svartpeppar
1 citron, rivet skal
ca ½ citron, pressad

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till citronsmöret. Värm smöret lite om det är för hårt. Mosa med en gaffel och ställ i frysen.

Skär bort ev fula delar på fänkål och sommarkål, skär av ”rören” på fänkålen. Dela i klyftor, skär bort rotstocken och strimla fint. Lägg fänkålen i en oljad ugnsform, salta och peppra. Ställ in i ugnen i 25 minuter. Låt sommarkålen ugnsstekas i 20 minuter och tomaterna i 10 minuter. Men stick hål i tomaterna först.

Lägg laxen i en oljad ugnsform, droppa gärna över lite olivolja. Salt & peppra. Kör i ugnen tills laxen skivar sig fint, tar kanske 15 minuter.

Vi åt den här laxen en fredagskväll när våren var mild och ljum. I kylen hittade vi en skvätt vin som fick skölja ner maten. Det var bara Pontus, vår cockerspaniel, som var missnöjd; han fick bara en liten bit lax och då såg han så där olyckligt hungrig ut som bara en utsvulten cockerspaniel kan göra.