Etiketter

, , ,

lax-o-ris-skal

Helt plötsligt är det som om hela Matsverige bestämt sig för att skriva om mat från Hawaii. Slår man upp dagstidningens helgbilaga så finns det recept på Poké Bowl. Bläddrar man i en mattidning så är det Hawaii-special med samma fisk- & risskål men också recept på drinkar och fisk-tacos från de där öarna i Stilla Havet. Öppnar man nästa tidning så finns det (surprise!) mat från Hawaii.

Man undrar liksom hur det går till när trenden bestäms. Är det på månadsmöten med alla matjournalister i Stockholm? Sitter de där och frågar varandra:

– Okej, nästa punkt på dagordningen. Vilken ska vara vinterns trend – ska vi damma av citrusfrukter i Nordafrikansk mat eller är det dags för Hawaii nu?

Oavsett vilket – här kommer ett recept på en mycket försvenskad Poké Bowl med ugnsstekt lax. Fräsch, gott och faktiskt väldigt enkelt.

Det här behövs till 2 personer:
350 g laxfilé utan skinn
olivolja
salt & svartpeppar
1 avokado
1 morot, skalad
1 bit gurka
½ rödlök, skalad

papaya eller mango, om du vill

Dipp
½ dl soja
½ msk vitvinsvinäger
1,5 tsk riven ingefära

Ris

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen i en oljad ugnsform. Droppa över lite olivolja, salt & peppra. Kör laxen i ungen tills den är klar, ca 14 – 15 minuter. Tryck lätt med fingret för att kolla om den är färdig. När den skivar sig och inte längre är mörkröd inuti, så är den klar.

Skiva morot, gurka och rödlök riktigt tunt. Det går lättare att få tunna skivor med en mandolin. Halvera avokadon, ta bort kärnan och gröp ur den med en tesked. Skiva avokadohalvorna.

Blanda ihop dipp-såsen och koka riset.

Om man vill kan man ha mer långväga frukter till maten som papaya eller mango.

Lägg upp riset i en skål. Lägg laxen över och toppa med grönsakerna.

Njut av den Hawaii-inspirerade maten, men akta dig för kaffe från de där små öarna. Vi känner en amerikan som bor där – och ibland skickar han en laddning med det lokala kafferosteriets stolthet.

Hustrun tycker det är okej. Men jag tycker det smakar som annat amerikanskt kaffe. Fucking close to water.