Etiketter

,

gräddstuvad purjo

Middag i sommarstugan vid Kalmarsund, det betyder en sväng till Blomlöfs fiskrökeri och en tur till Olas gårdsbutik i Bröms. Ica i Torsås får också släppa ifrån sig lite godsaker.

Sedan åker vi hem och gör gräddstuvad purjolök till den rökta fisken och färskpotatisen. Det är en perfect match. Purjon är len och mild som blyg ängsull, fisken är kryddig och salt. Och potatisen, den är svensk sommar innan augusti kommer och rycker undan solen.

Har du aldrig testat gräddstuvad purjo så gör det en gång! Det är sensationellt gott – särskilt till rökt fisk.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
1 stor purjolök
smör
2,5 dl vispgrädde
salt & peppar

Gör så här:
Snitta och skölj purjon noga. Skiva hela purjolöken, även det gröna. (Det är en fördom att det skulle vara något fel på den gröna delen). Stek den i smör tills den mjuknar och faller ihop. Häll i grädden och koka tills den börjar tjockna. Tar kanske 7 – 8 minuter. Salta på ordentligt (grädde är sött!) och dra några varv med pepparkvarnen.

Glöm inte att smaka så det blir lagom kryddat.

Första gången jag åt gräddstuvad purjo var i Düsseldorf för en del år sedan. Vi hälsade på familjen där hustrun varit au pair.

Det var en osannolik familjefest vi hamnade på. Mannen i familjen höjde glaset och hälsade välkommen till det högborgerliga hemmet. Han var jurist med egen advokatfirma. En av svärsönerna nickade glatt med en flaska öl och tog en klunk direkt ur flaskan – han hade just skrivit en uppsats om marxismen och ville väl markera lite grand.

Sonen berättade att han inte använde den vanliga dörren under en del av tonåren, istället klättrade han in och ut via garagetaket.  Och mamman i familjen, hon kollade noga innehållet i vinflaskorna. Så noga att man såg hur nivåerna sjönk.

Aldrig tidigare hade jag mött samma blandning av borgerlighet och öppenhet. Men laga mat, det kunde mamman. Den gräddstuvade purjolöken var vansinnigt god.