Etiketter

, ,

älggryta m svamp senap o creme fraiche

Timjan, crème fraiche och fransk senap är tre pålitliga smakkompisar, som håller även för en vardag i november när det känns som om världen blir allt kallare.

Älggrytbitarna protesterar inte alls mot det aningen franska sällskapet. Tvärtom: tillsammans blir det en gryta med hög och rund smak.

Men om du funderar på den här grytan: Snälla, koka den länge. Halvsega grytbitar gör ingen glad.

Det här behövs till 3 personer:
400 grytbitar av älg eller nöt
olivolja, rapsolja eller smör
salt & peppar
½ – 1 msk torkad timjan
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor, skalade
2 – 2,5 dl crème fraiche, 34 %
2 – 2,5 dl buljong, vatten + tärning
1 msk fransk senap
500 g skogschampinjon eller annan svamp
lite olja eller smör
salt & peppar

Gör så här:
Skala och skiva löken. Fräs grytbitarna i olja eller smör. Krydda med salt, peppar & timjan. Lägg i löken och låt den fräsa tills den mjuknar. Häll i crème fraiche och buljong. Krydda med pressad vitlök & fransk senap. Låt grytan koka tills köttet är riktigt mört. Det tar minst 1,5 timme.

Skölj eller torka av svampen. Skär i mindre bitar. Stek i lite olja eller smör tills all vätska kokat in. Klicka i lite smör, krydda med salt & peppar och fräs tills svampen fått lite färg. Låt svampen koka med grytan på slutet.

Ät gärna med Pilaffris.

Under många år när 17-åring var en liten kille ville han ha råriven morot som grönsak. Det blev till slut en plåga – tillsammans med pasta, fiskbullar och fiskpinnar – och allt annat som man får äta för ofta.

Men en dag gjorde vi en vinägrett med röd balsamvinäger till de rårivna morötterna. Och då, då blev det andra morötter. Testa själv. Just morötter gifter sig ovanligt bra med balsamvinäger – och själv kan man då stå ut med ännu en portion barnanpassad mat.

Till och med nu – mer än tio år efter ”morotstiden” – äter vi rårivna morötter på det sättet. Det gjorde vi till älggrytan också.