Etiketter

, , ,

fiskgryta m lax fänkål o volongemusslor

I helgen sken solen. Pontus, cocker spanieln, tyckte det var helt okej med en promenad där han fick bada. Men framåt kvällen sjönk septembersolen snabbt ner bakom träden. Kylan kom och krävde mat som värmde.

Det blev en lite smålyxig gryta med lax, fänkål & volongemusslor. Inte en smaklök var ledsen – utom Pontus, som satt där och såg ut som bara en cocker spaniel kan göra. Men han hade redan försett sig med läckerheter. Efter sin Royal Canin-frukost hittade han min smörgås som bara låg där på trädgårdsbordet.

”Klart den inte kan ligga där”, tyckte Pontus och käkade upp den.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
500 g laxfilé utan skinn, skuren i bitar
300 g frysta, förkokta vongolemusslor
1 stor eller 2 små fänkål
olivolja
salt & peppar
4 schalottenlökar, skalade
2 dl crème fraiche, 34 %
2 dl vatten
1 msk majsstärkelse
2 dl torrt vitt vin
1,5 msk hummerbuljong
4 vitlöksklyftor, skalade
1 chili, spansk peppar, delad och utan frön
1 tsk torkad dragon eller 1 msk hackad färsk
200 g gröna bönor

Gör så här:
Dela fänkålen, skär bort den grova rotstocken. Skiva tunt. Låt fänkålen fräsa i olivolja i några minuter. Skala och skiva schalottenlöken. Låt den fräsa med fänkålen en stund. Salta & peppra. Strimla chilin. Lägg ner den i grytan, pressa i vitlöksklyftorna. Krydda med dragon.

Vispa ut majsstärkelse i vattnet. Häll i vatten, vin och crème fraiche. Låt grytan koka i 20 minuter. Lägg i bönorna och koka 3 minuter. (Lite längre om du använder färska bönor.)

Skär laxen i kuber. Salta lätt. Lägg ner lax och volongemusslor i grytan. Sjud i ca 5 minuter tills musslorna öppnat sig och laxen är färdig.

Smaka. Lite mer salt kanske… Eller en liten skvätt crème fraiche för att runda av smaken…

Är det någon som tycker sig känna igen receptet? Inte så underligt. Senaste numret av Icas kundtidning Buffé har ett liknande. Och ja, jag ska vara ärlig. Inspirationen från gytan kommer därifrån.