Etiketter

,

ugnsbakad fläskkotlett m tomatsås

Söndagsmiddag. För många väcker ordet minnen om extra festlig mat – eller långtråkiga sittningar hos någon gammal faster till föräldrarna.

För mig finns inga sådana barnminnen. Söndagar var som alla andra dagar i veckan. Ibland kunde det bli lite extra festligt, men det kunde inträffa på en fredag eller varför inte en tisdag…

Nu för tiden tycker jag att olika mat passar på olika dagar. Söndagar, då ska det vara vällagad mat – kanske långkok – som man kan ta det lugnt till. Sitta kvar en stund vid bordet, prata och glömma att det är måndag imorgon.

Ugnsbakad fläskkotlett är en sådan rätt. Lätt panerad fläskkotlett, som får gå klart i ugnen blir saftigt, mört och smakrikt. Klar ”söndagskvalitet” med andra ord.

Det här behövs till 4 personer:
1 gul lök
olivolja
salt & svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater
½ dl portvin (om man vill)
1 liten näve örtkryddor, t ex oregano och timjan, hackade

4 stora fläskkotletter
salt & peppar
lite vetemjöl
smör eller olja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja. Krydda med salt & svartpeppar. Häll i en burk hela tomater som du klippt sönder med en sax direkt i burken. Häll i portvin om du har hemma. Låt tomatsåsen koka medan du fixar kotletterna. Lägg i örtkryddorna på slutet.

Skär ett par snitt i kotletternas fettrand (så buktar de sig inte i stekpannan). Skär bort ev överflödigt fett. Salta & peppra. Häll upp vetemjöl på ett fat. Vänd kotletterna på bägge sidor i mjölet, skaka bort överflödigt mjöl. Bryn dem på ganska hög värme. De ska bli brynta – inte genomstekta.

Lägg kotletterna i en oljad ugnsform. Häll tomatsåsen över. Sätt in i ugnen i 25 minuter.

Kanske klyftpotatis till…

Carl Butler är berömd för sina enkla recept från 70- och 80-talen. Hans Fläskkotlett Portugaise är förebilden. Men då ingår inte vitlök, portvin och färska örtkryddor (istället 0,5 tsk oregano).

Jag tyckte det verkade lite mesig, därför blev det lite mer kryddor. Portvinet kom nog ner i tomatsåsen eftersom kotletterna ska vara portugaise (portugisiska).