Etiketter

, , , ,

Vinlandet-Frankrike-Omslag-beskuren

Är du på väg till Frankrike på semester? Är du det minsta intresserad av vin? Då ska ta dig ut till en vingård och testa lite av vinet. Det är spännande, intressant och förvånansvärt ofta trevligt.

Spana efter skyltarna Cave, (vin-)källare, och Degustation, provsmakning. Sväng in på gården och gå in i provningslokalen. Är det en mindre odlare, så möter ofta vinbonden själv eller hans hustru.

Sedan börjar själva provningen – från billigt till dyrt, från vitt till rött och från torrt till sött. Man sippar lite på vinet och prata med vindbonden på något språk man har gemensamt – annars får man använda händer och fötter för att förklara vad man menar.

Man måste inte köpa något vin för att man provar vinerna. Men det är lite som i en ostaffär. Går man in och provsmakar fem ostar, så blir nog osthandlaren lite förvånad om man inte köper åtminstone en liten bit ost.

Men en av svårigheterna är att hitta till de bra producenterna. Ska du åka till Alsace funkar boken ”Vinguide Alsace” av Per Warfvinge bra. Det är en ambitiös och kärleksfull genomgång av distriktet, viner och vinbönder. Köps via hans hemsida warfvinge.net och kostar 200 kronor + frakt.

Men ska du åka till andra områden i Frankrike eller kanske resa runt är ”Vinlandet Frankrike – trend och tradition” en bra investering. Det är en superambitiös genomgång av allt om franska viner. Inte en bok man lägger sig i soffan och sträckläser, däremot tittar man gärna på bilderna av vin, mat och franska landskap.

Boken är skriven av Britt Karlsson och fotad av hennes man Per Karlsson. De driver tillsammans företaget BK wine som erbjuder vinresor, böcker och mycket annat. Deras hemsida bkwine.com är väl värd att kolla in.

”Vinlandet Frankrike” är en 328 sidor lång genomgång av alla olika distrikt, druvor och villkor som gäller för fransk vinproduktion, kostar ca 330 kronor + frakt hos nätbokhandlarna.

I bägge böckerna finns det listor med bra producenter att besöka. Men det viktigaste är kanske att få en trevlig stund hos en vinbonde – och då är ofta det oväntade mest spännande.

En gång i Valpolicella i norra Italien svängde jag av vägen så tvärt att hustrun skrek till av förskräckelse. Men jag hade hittat en skylt om vinförsäljning – och inne på gården fanns en mycket vänlig äldre man som korkade upp vinflaskor och pratade med oss på italienska. Okej då, hans son kom ibland till undsättning med några ord engelska.

Men mannen sålde inte bara sitt vin. (Vi köpte med oss ett par flaskor). Han visade upp gården och hunden och hans ”bo på lantgård-rörelse”. Vi tittade på vinfaten och klättrade på stegar upp till vinden där druvorna till Amarone-vinet torkades.

Och till sist skickade han med oss en extra flaska vin, så att vi skulle få med oss lite vin till middagen.

Det här var visserligen i Italien, men jag lovar: det är kul i Frankrike också.