Etiketter

, ,

rostas m kryddolja

Först åker man och köper kött, sedan fixar man briketter och rengör grillgallret. Men när man plockar fram grillen och ska sätta igång så börjar det regna. Igen.

Den här sommaren och grillkvällar verkar inte komma särskilt bra överens…

Men det finns lösningar. En person placeras med ett paraply över grillen. För att hon inte helt ska ledas ihjäl – och lämna sin post – placeras ett glas rödvin i hennes hand. (Okej, jag vet att bilden här nedan inte är världens bästa foto. Men håll med om det något absurda i försöken att leva sommarliv trots vädret…)

Och så kan biffarna till slut grillas och piggas upp med en örtkryddig olivolja. Det blir som ett fräschare alternativ till kryddsmör.

Det här behövs till 3 personer:
600 g biffar av rostas eller annat kött
olivolja
salt & peppar

Kryddolja
ca 1,5 dl olivolja
1 stor näve färska örtkryddor, t ex timjan och oregano
1 liten vitlöksklyfta
salt & svartpeppar

Gör så här:
Tänd grillen (ett tändrör – som på bilden nedan – är oslagbart enkelt). Finhacka örtkryddor och vitlök. Blanda dessa med olivoljan. Salta & svartpeppra rejält. Låt oljan stå och dra till sig de goda smakerna.

Pensla biffarna med lite olivolja. Salta & peppra. Grilla demnär briketterna har brunnit färdigt. Skiva de färdiga biffarna. Skeda kryddolja över.

Har du aldrig testat rostas tidigare, så gör det nu. Det är en fantastisk styckningsdetalj (en del av rostbiffen tror jag). Rostas smakar som oxfilé och är nästan lika lika mör, men mycket billigare.

Hade jag varit hemma så hade jag kanske mixat oljan till en smakrik grön sås, men nu lagas maten i sommarstugan – och det är mycket långt från en mixer.

Men vi åt biffarna med kokt färskpotatis och Sommarsallad med jordgubbar, vattenmelon & feta.

Jag kan inte påstå att vi saknade stadslivet mixer. Det enda vi saknade var en svensk sommar där det inte droppar regn i huvudet varenda dag.

grilla m paraply