Etiketter

collvery

Äntligen sommar! På fredagen letade sig termometern upp mot temperaturer där man inte längre behövde frysa. Solen sken, uteplatsen var varm och det var dags för årets första rosé.

I år blev det en flaska Domaine de Collavery 2014 (82 kronor) från Provcence, rosévinets verkliga hemort på jorden. Väder och vin var helt rätt. Men färgen…

Collavery tillhör de riktigt bleka rosévinerna med en färg som påminner om underkläder från början av förra seklet – och då menar jag inte de vita utan de ”laxfärgade”.

Det var en försiktig lukt av skogsbär och aningen örtkryddighet som mötte näsan när man satte den ovanför glaset. I munnen var vinet lätt, trevligt och hade enligt mina smaklökar har en aning sälta i smaken. Andra runt bordet hävdade att det fanns en liten, liten bitterhet i smaken.

Vinet funkade bra till Helstekt kyckling fylld med färska örter, lök & vitlök. Vi åt, drack och njöt av kombinationen.

Men den andra flaskan rosévin, trotjänaren Puychéric 2014, var inte riktigt lika övertygande. Lukten av bär (smultron, kanske) var påtaglig. Den lätta bitterheten i slutet av smaken det trevligaste med vinet.

Puychéric kostar 75 kronor på Bolaget. Ska man ha vinet till mat är det väl värt att lägga på sju kronor och istället få med sig en flaska Domaine de Collavery.