Etiketter

,

kyckling fylld med färska örter

Henrik av Navarra var kung i Frankrike någon gång på 1500-talet. Han lär ha sagt att varje familj borde ha råd att äta en höna till söndagsmiddag – jag tror att det skulle förhindra uppror hos bönderna om de fick äta kött åtminstone en dag i veckan.

Historien gav honom fel; det blev revolution i landet 200 år senare. Och i Sverige revolutionerades matproduktionen så att det nu är det nästan omöjligt att köpa en höna. Men ekologisk kyckling finns och även om det svider i plånboken när man betalar är den mycket godare än den industri-kyckling som är nästan gratis.

Om man helsteker kyckling och fyller den med örter & vitlök så får man saftigt kött och smakrik sky. Lite Pilaffris på tallriken och en skvätt rosé i glaset, sedan är bara att hugga in.

Det här behövs till 6 personer:
1 hel eko-kyckling, 1,5 – 2 kg
olivolja
1 gul lök, finhackad
4 – 5 vitlöksklyftor, finhackade
mycket hackade örtkryddor (1,5 krukor), timjan, oregano eller rosmarin
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka – och nu pratar vi verkligen finhacka – lök, vitlök och örter. Stoppa in hacket i kycklingen. Bind upp den med steksnöre. Det är inte så noga hur det ser, huvudsaken är att fyllningen inte trillar ut.

Lägg kycklingen i en oljad ugnsform. Droppa över lite olivolja. Salta & svartpeppra rejält.

Ugnstek kycklingen i ca 1,5 timmar. Vänd den efter halva tiden. Häll på lite vatten och ös kycklingen med skyn några gånger.

Kycklingen är klar när vätskan som kommer ur kycklinglåret är helt klar (inte köttsaftsröd).

Eko-kyckling slaktas vid högre ålder än industri-kyckling. Den är därför mer smakrik, men också större. Vad jag vet kan den variera mellan 1,5 -2,2 kg; det gör också att det är svårt att säga hur lång tid det tar innan köttet är genomstekt.