Etiketter

, ,

Långbakad högrev av älg

Här kommer lektion två i konsten att laga mat utan att anstränga sig. Den här gången är det ännu enklare; man behöver inte ens göra sås.

Steg 1: Sätt in högrev av älg (eller av vanligt nötkött) i ugnen. Steg 2: Läs en bok, lek med barnen eller gör något annat trevligt i fem timmar. (Vänd köttet någon gång under tiden). Steg 3: Ta ut en mustig, välsmakande & supermör köttbit ur ugnen. Steg 4: Ät.

Är du med – nu börjar den lata matlagningen.

Det här behövs till 4 personer:
1 kg högrev med ben, älg eller nöt
1 eko-citron, skivad
2 gula lökar, skalade och halverade
1 vitlök, halverad
olja
smör
salt & svartpeppar
1 näve färsk timjan
2 lagerblad

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Ta en gryta med lock som tål ugnsvärme. Olja grytan. Lägg ner köttet, salta & peppra ordentligt på bägge sidor. Lägg ner lök, vitlök, timjan och lagerblad. Täck köttet med citronskivor. Klicka över smör.

Lägg på locket. Sätt in grytan i ugnen i 5 timmar. Vänd köttet någon gång under tiden.

Ät gärna kornotto till, alltså hela korn som man tillagar som en risotto. Men det går såklart också bra med risotto, eller med vanlig kokt potatis.

Jag har stulit. Ja, inte någon fysisk vara. Det har jag inte gjort sedan jag i 11-års åldern snattade tuggummi på Ica. Men jag har stulit idén med att ugnsbaka utan vätska. (Det bildas ändå under tiden i ugnen). Idén kommer från den norska matbloggen Spiselandslaget. Tack för det Maj-Britt Aagaard.

Men annars är den här rätten ett försök att hantera älgkött. Vi får det från jägare, men ofta är det lite oklart vad det är för styckningsdetalj.

Och efter ett antal älgbitar som har varit ganska sega insåg jag att det måste till lägre temperatur. Därav denna långbakade älgbit, som jag tror är högrev.