Etiketter

, , , ,

spetskål m linser

Hustrun såg mycket skeptisk ut. Det var som om hon tänkte: ”Spetskål och linser, ska det föreställa middag?”

Kanske inte så underligt. Varken kål eller linser är hennes grej. Men jag gick loss bland kastrullerna och hittade på en enkel vardagsmiddag – eller mat som passar för en sommarlunch.

En stund senare satt vi vid matbordet. Hustrun lade upp, smakade – och så kom det:

– Det här var ju gott.

Yes!!

Det här behövs till 2 personer:
1 litet huvud spetskål (eller sommarkål)
olivolja
salt & vitpeppar

1 pkt färdiga gröna linser
2 schalottenlökar, skalade och tunt skivade
olivolja
ca 2 msk linsspad
salt & vitpeppar

Rikligt med färsk plockad timjan

1,5 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, skalad
2 – 2,5 tsk fransk senap
ca ½ tsk honung
salt & vitpeppar

Om man vill: klyftpotatis, ägg eller bacon

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Dela spetskålen i klyftor, ta bort ev fula blad. Skär bort en bit av den grova rotstocken. Olja en ugnsform, lägg i klyftorna. Droppa på lite olja. Salta & peppra. Kör i ugnen i ca 35 minuter. Vänd klyftorna en gång.

Fräs löken i olja tills den mjuknar. Häll av linserna, men spar lite av spadet. Skölj dem och låt dem fräsa med löken en stund. Salta & peppra

Blanda ihop den kalla såsen. Pressa i vitlöksklyftan i crème fraiche, smaka dig fram till rätt brytning mellan senap och honung. Salta & peppra.

Lägg upp allt och strö över färsk timjan. Det är viktigt, timjan höjer smaken massor.

Okej, jag vet att det finns människor som inte gillar kål, men det kan bero på ett taskigt möte med den ganska trista vitkålen. Spetskål är mycket mildare och godare, ungefär som den färska vitkålen som brukar säljas under namnet sommarkål.

Ett standardknep är att flytta handen från vitkålshyllan i affären och välja något godare. När du ändå är igång: Testa Spetskålssallad med honung & fransk senap, det är en kall sallad där vinägretten får skjuts av både sötma och styrka. Gott.