Etiketter

,

hus i bretagne

Min högsta chef är en hyfsat social person som gillar att prata. Dessutom gör han som de flesta av oss; han pratar om det man har gemensamt.

Så här i slutet av våren brukar han komma förbi mitt arbetsrum, och så kommer den vanliga frågan:

– Vilket vindistrikt åker du till i år?

De senaste åren har jag svarat Ticino i italiensktalande Schweiz, Baden-Württemberg och Alsace. Men år blir svaret ett helt annat. Vi åker till Normandie – och där finns inga vingårdar. Däremot kyrkor, kossor och äpplen.

Jag ser verkligen fram emot det, kanske inte just kossorna men väl de produkter som kommer därifrån: Brie, Camembert, Comté… Och så var det, det där med äpplen. Precis som Alsace har sin Route du vin, så har Normandie sin Route du cidre.

Ett par mil öster om Caen börjar den snitslade banan mellan äppelgårdarna i det öppna landskapet. Jag ser fram emot besöken hos ciderproducenterna – vilken underskattad måltidsdryck det är – och att testa det brännvin de bränner själva. Förhoppningsvis kommer vi hem med ett par flaskor lagrad Calvados, som man kan smutta på när novembermörkret lägger sig över det kalla landet i norr.

Har du varit i krokarna så får du gärna höra av dig med tips på ciderproducenter och ostar och allt annat sådant som gör resan värd besväret.

Som vanlig byter vi hus, den här gången med en familj i Saint Lo ett par mil sydväst om Caen. Vi har bytt boende åtta gånger hittills – och det har funkat bra varje gång. Den här gången är det genom organisationen Intervac, men vi har tidigare också använt HomeLink.

Om du är sugen på byte finns det fortfarande människor som vill byta med Sverige. Men man ska kanske ha rimliga förhoppningar, särskilt så här sent på våren. Jag tror inte man kan byta en etta mot en villa vid Medelhavet, men fortfarande finns det gott om personer i stora städer som vill byta – så en semester i Berlin eller Paris går fortfarande att ordna.

Länkarna till Intervac och HomeLink hittar du här:

http://se.intervac-homeexchange.com/

http://sweden.homelink.org/

Och så var det, det där med bilden överst. Ja, jag vet att det är ett snett och dåligt taget foto, men det var ett hus vi gick förbi  för ett par år sedan när vi bytte hus i Bretagne.

Och just så tycker jag hus ska se ut när man är på semester.